Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A túlsúlyos középkorú nők vannak leginkább veszélyben

kategória: Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

A túlsúlyos és kórosan elhízott középkorú nők esetében sokkal nagyobb a végzetes kimenetelű vérrögképződés esélye, mint az egészséges testsúlyú, hasonló korú nőknél - az Otago és az Oxford Egyetem kutatásai szerint. A mostani, minden részletre kiterjedő kutatássorozat közben a tudósok egymillió brit nő egészségügyi adatait vizsgálták meg, hogy kiderítsék, van-e összefüggés a vénás tromboembólia (VTE) és a testtömegindex (BMI) között. A VTE egy viszonylag ritka, de életveszélyes kórkép, ami a lábakból kiinduló vérrögképződéssel (mélyvénás trombózis - DVT) és gyakran tüdőembóliával jár együtt.


A tudósok a vizsgálatok során az átlagosan 56 éves résztvevőket 6 éven keresztül tartották megfigyelés alatt. Dr. Lianne Parkin, az Otago Egyetem Megelőzési és Szociális Egészségügyi Tanszékének munkatársa szerint a túlsúlyos nők körében a tromboembólia előfordulása sokkal magasabb, mint a normál testtömegindexű nőknél. "Különösen a műtéten éppen átesett túlsúlyos nők vannak veszélyben, az ő esetükben ugyanis a testtömegindex növekedésével a VTE előfordulása kiugróan magasabb értékeket mutat, mint a normál testsúlyú nőknél" - mondta dr. Parkin.

A műtéten átesett normál testsúlyú nők esetében a végzetes kimenetelű thromboembólia előfordulási aránya 1000-ből 4,8 volt, míg a magasabb (25 feletti) testtömegindexű nőknél 1000-ből 7. "Ezen kívül a testesebb középkorú nők esetében a műtéti beavatkozások is gyakoribbak, tehát egyértelmű, hogy ők vannak a legnagyobb veszélyben" - magyarázta a szakértő. Az egészséges testsúly megtartása nem csak a vénás tromboembólia, de a diabétesz és a különböző szívbetegségek ellen is védelmet nyújthat, ezért mindenképp érdemes odafigyelni rá.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Találkozás a halállal

Nemigen szoktunk beszélni róla, szépítjük, kerüljük, hárítjuk a testi elmúlás gondolatát is, akár magunkról, akár szeretteinkről van szó, nem tudunk mit kezdeni a rettenetes valósággal. Milyen hát a halál, testközelből?

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések