Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagyobb a túlélés esélye, ha izmosabb a beteg

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az Albertai Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál a szívelégtelenségen átesett betegeknél, akik nagyobb vázizom-tömeggel rendelkeznek, nagyobb a hosszabb életre való esély.
Antigone Oreopoulos és a Közegészségtani Intézet munkatársai 140 beteget vizsgáltak, feltérképezték az alanyok izom- és zsírtömegét.


Megállapították, hogy a több izom jobb tápanyag-státuszhoz társul, a magas testzsír viszont növeli a gyulladási készséget, és rontja a fizikai teljesítményt. Így a magas izom-, és az alacsony zsírtömeg előnyösnek bizonyult a kimenetel szempontjából. A tanulmány a Mayo Klinika saját folyóiratában jelent meg.

Oreopoulos és munkatársai megállapították továbbá, hogy a testtömeg index (BMI) nem pontos számítás a zsírstátusz megállapítására: gyakran a magas BMI-s, de nem sok zsírral rendelkezőket elhízottnak tartják, és a normál BMI-s, de sok testzsírral rendelkezőket is félrediagnosztizálták. Oreopoulos jobb ajánlásokat sürget a testsúly megítéléséhez a klinikai gyakorlathoz.

Azonban ennek felállításához nincs elég bizonyíték, mivel pontosan nem ismert, hogy a zsír- és az izommennyiség miként befolyásolja az anyagcserét, további vizsgálatok szükségesek arra, hogy a testsúly hogyan hat a túlélésre és az életminőségre ezekben a betegekben.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.03 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések