Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagyobb a nikotinfüggőség, mint régen!

kategória: Dohányzás

Nagyobb mértékű nikotinfüggőség jellemzi a mai dohányzásról leszokni vágyókat, mint akik két évtizede akartak felhagyni káros szenvedélyükkel.

A kutatók 600 dohányos nikotinfüggőségi szintjét vizsgálta meg, akik Észak-Kaliforniában dohányzásról leszoktató kezelési programban vettek részt 1989 és 2006 közötti három időszakban. A 2005-2006 között leszokni kívánók 73 százalékát találták nagymértékben nikotinfüggőnek egy kérdőív segítségével, amely a nikotinfüggőség súlyosságát becsli fel. Az 1989 és 1990 között segítséget keresők 55 százaléka, míg az 1994-ben leszokni akarók 66 százaléka volt nagymértékben függő - közölte Dr. David Sachs, a kaliforniai Palo Alto Tüdőgyógyászati és Megelőzési Központból.

Sachs szerint eredményeik azt sugallják, hogy a nikotinfüggőség mértéke összességében romlik az amerikai dohányosok körében, noha ennek okát a kutatók nem tudják. A Massachusetts Közegészségtani Intézet által 2006-ban közölt beszámoló szerint a legtöbb cigarettában 1998 és 2004 között közel 10 százalékkal emelkedett a nikotintartalom.

A leszokást elősegítő orvosi kezelés része a nikotinhelyettesítő terápia; például a tapasz, amely a bőrön keresztül juttat nikotint a véráramba, a nikotinos rágógumi, az orrspray és inhalálószerek, valamint az antidepresszáns kezelés, amely a dopamin nevű vegyület szintjét emeli az agyban.

Az új kutatás eredményei "fontosak, mert amit a vizsgálatok folyamatosan mutatnak: minél erősebb a fizikai függőség, annál intenzívebbnek kell, hogy legyen a kezelés a sikeres kimenetel érdekében" - közölte Sachs.

"Ha megnézünk minden dohányzó amerikait az Egyesült Államokban, durván háromnegyedük súlyos fizikai nikotinfüggőségben szenved" - közölte. Számítások szerint az amerikai felnőttek 21 százaléka - 45 millió ember - dohányzik, beleértve a férfiak 24 százalékát és a nők 18 százalékát, az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDCP) adatai szerint.

Kérdés, hogy nehezen állják-e meg a dohányzást olyan helyeken, ahol ez tilos; napi hány szálat szívnak el, és hogy dohányoznak-e még akkor is, ha olyan betegek, hogy nem bírnak felkelni az ágyból - ezek azonban még további kutatásra várnak.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.04 13:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések