Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagyobb a hererák kockázata a magasabb férfiaknál

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Nagyobb a hererák kockázata a magasabb férfiaknál, idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a BBC hírportálja.

Több mint 10 ezer férfi adatainak áttekintése alapján úgy találták, hogy az átlagos magasság fölött minden 5 centiméter további magassággal 13 százalékkal növekszik az egyébként ritka, csak minden 210. férfit érintő ráktípus kialakulásának kockázata. Mint a szakértők a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban megállapítják, egyéb tényezők, például a családi előzmények, örökölt hibás gének nagyobb hatással vannak a kockázat mértékére.

Michael Blaise Cook és kutatócsoportja 13 korábbi tanulmány adatait tekintette át és elemezte. Valamennyi tanulmányban gyűjtöttek információkat a heredaganatos, valamint a kontrollcsoportba tartozó emberek testmagasságáról is. Ezek alapján derült fény az összefüggésre, hogy a magasabb férfiaknál nagyobb a hererák előfordulásának valószínűsége.
Mint Sara Hiom, a brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) igazgatója elmondta a BBC-nek, a heredaganatoknak csak 4 százaléka rákos elváltozás, amely ráadásul jól gyógyítható. Fontos azonban, hogy a férfiak felfigyeljenek heréik méretének vagy súlyának esetleges változásaira. "Különösen érvényes ez a fiatal férfiakra, mert a betegség gyakrabban fordul elő 35 éves kor alatt" - tette hozzá.

2010.11.12 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Az én házam az én váram

Tetszik, nem tetszik, a reflexek az élet második felében lassulnak, a mozgás szükségszerűen óvatosabbá válik, és jócskán felértékelődik az, amire eddig kevés gondot fordítottunk: az otthon biztonsága.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések