Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagyiknak is jó tudni!

kategória: Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás

Új irányelveket tartalmazó módszertani ajánlást ad ki az újszülöttek és csecsemők táplálásáról a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakkollégium, a munkában bevonják a Védőnői Szakkollégiumot is - derült ki a "Cumisüveg és Tudomány" című sajtóbeszélgetésen, melyen a 6 hónapos kornál idősebb gyermekek táplálásáról beszéltek szakemberek.

Nagyot változott a csecsemőtáplálás az elmúlt 20 évben, a szoptatás ismét előtérbe került - mondta a rendezvényen Fekete Gáborné, a Magyar Védőnők Országos Egyesületének tagja.

40 éve még csak a 3 hónapos korig tartó szoptatást népszerűsítették, és akkor az anyatej mellett engedték a teáztatást és gyümölcsléfogyasztást - és az még kizárólagos anyatejes táplálásnak minősült, és abban az időben az anyák 25 százaléka táplálta így a gyermekét.

2007-es adatok szerint már az édesanyák 63 százaléka szoptatott kizárólagosan a csecsemő 3 hónapos koráig, 44 százalék pedig a gyermek fél éves koráig nem adott semmilyen táplálékot anyatejen kívül - ismertette a hivatalos a védőnő.
A szemlélet megváltozott, a védőnőket folyamatosan továbbképezték, és igyekeznek az idősebb generációhoz, a nagymamákhoz is eljuttatni az új információkat.


A 20-40 évvel ezelőtti ismeretekhez képest a legnagyobb változás a tehéntej tiltása 1 éves kor alatt. A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, fél éves kor fokozatosan kiegészítve gyümölcsökkel, zöldségekkel, csirkehússal.
Anyatej hiányában a modern tápszerek nyújtanak megfelelő mennyiségű fehérjét a fejlődő szervezetnek - hívták fel a figyelmet szakemberek.

A Gyermekorvosok Társasága felmérést készíttetett 6-12 hónapos csecsemők anyukái között, melyből kiderült, hogy a már nem szoptató anyák egyharmada bűntudatot érez azért, mert nem tudta "elég" hosszú ideig anyatejjel táplálni gyermekét.
Az is kiderült, hogy az anyukák 20 százaléka nyomasztónak érzi a szoptatással kapcsolatos "elvárásokat".
Szakemberek a beszélgetés során példákkal hívták fel a figyelmet arra, hogy a csecsemő egészséges testi-lelki fejlődéséhez még a megfelelő táplálásnál is fontosabb, hogy az édesanya önmagával és a világgal is összhangban legyen.

Kérdésre válaszolva dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását elfogadva a magyar szakembereknek is a fél éves korig tartó kizárólagos szoptatást kell kommunikálniuk, azt is elfogadva és támogatva, hogy a gyermek egy éves koráig még fő táplálék az anyatej (annak hiányában tápszer), illetve ha van még tej, akkor a szakembereknek - minden megnyilvánulásukban - a kisgyermek 2 éves koráig történő szoptatását is támogatni kell.

Kéky Kira

2008.11.11 17:45:57

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések