Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új gyógyszer a prosztatarákra

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Egy apró molekulát fejlesztett ki dr. Jung-Mo Ahn, a Texas Egyetem kémikusa, amely hatékony fegyver lehet a prosztatarák elleni harcban. A Nature Communications legutóbbi számában közzétett tanulmányukban az egyetem kutatói Ahn doktor vezetésével bemutatják a kifejlesztett molekulát és azokat a laboratóriumi kísérleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy a molekula gátolja az androgén receptor nevű fehérjék daganat-elősegítő funkcióját.


A sejteken belül található androgén receptorok felszínén több csatlakozási pont van, ezeknél különböző más fehérjék csatlakozhatnak a receptorhoz. Mindegyik csatlakozási pontnak egyedi formája van, ezért csak a megfelelő alakú molekula képes hozzákapcsolódni. Az androgén receptorokhoz főleg az androgén hormonok kapcsolódnak, például a tesztoszteron. Ez a kötődés olyan láncreakciót vált ki, amely számos különböző folyamatot indít el a szervezetben, köztük a férfi jellegek kifejlődését és fenntartását.

Ahn doktor és munkatársai újszerű megközelítést próbáltak alkalmazni a prosztatadaganat elleni küzdelemben, ezért azt tűzték ki célként, hogy egy kulcsfontosságú csatlakozási pontot gátolnak az androgén receptoron. "Amikor egy daganat megpróbál növekedni, ennek a helyszínnek az aktiválódása szolgáltat mindent, amire a tumornak szüksége van - magyarázta dr. Ahn. - Az androgén receptor felszínén lévő többi csatlakozási pont továbbra is szabadon működhet a megfelelő fehérjékkel. Csak egyetlen kölcsönhatást próbáltunk blokkolni, ami a prosztatadaganat növekedéséhez járul hozzá. Úgy véljük, hogy módszerünk éppen ezért ilyen hatékony, és emiatt jár kevesebb mellékhatással."

A kutatók számítógépes molekula modellezés segítségével egy helixet utánzó apró molekulát fejlesztettek ki, amely pontosan illeszkedik ahhoz a kapcsolódási ponthoz az androgén receptoron, amely a prosztatadaganattal függ össze. Az állatokon és izolált emberi szöveteken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a vegyület jelentős toxicitás nélkül meggátolja az androgén receptor összekapcsolódását a szóban forgó fehérjékkel, ezáltal blokkolja a prosztatadaganatos sejtek növekedését.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább


Szponzorált hirdetések