Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nagy gyerek - kevés mozgás?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyermek-egészségügy

Mire a gyerekekből tizenévesek lesznek, jelentősen csökken a fizikai aktivitásuk - tárta fel egy új kutatás.
Manapság Rao szerint a mindennapos mozgás hiányzik a legjobban a gyerekeknek; míg régebben a gyermekek gyalog vagy biciklivel jártak iskolába, mostanában inkább a szülők viszik őket autóval, mert a környezetünk nem igazán alkalmas a gyaloglásra vagy a kerékpározásra. A fizikai aktivitás hiányára is visszavezethető a gyermekkori elhízás. A legtöbb szakértő szerint naponta legalább egy órát kellene mozogni a gyermekeknek, és a mozgás ugyanúgy része a mindennapi rutinnak, mint a tanulás. Nader hozzátette, hogy a mozgás családi ügy kellene, hogy legyen, és a szülőknek kellene jó példával elől járniuk.
Dr. Philip Nader, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyász professzora és munkatársai 1032, a vizsgálat kezdetén 9 éves gyermeket követtek nyomon 2000-től 2006-ig, vagyis 15 éves korukig, fele-fele arányban fiúkat és lányokat. A csoport csaknem egynegyede származott alacsony jövedelmű családokból. Kezdetben az átlagos fizikai aktivitás napi 3 óra volt, mely a végére 38 (hétköznapokon) illetve 41 (hétvégén) percre csökkent. A fiúk aktívabbak maradtak, mint a lányok, utóbbiak 13,1 éves korban lépték át az egyórás határt, míg a fiúk 14,7 éves korukban.

Dr. Goutham Rao, a pittsburghi Gyermekkórház Súlykontroll és Wellness Központjának klinikai igazgatója elmondta: "Ez a csökkenés mindig jelen volt, a kisgyermekek mindig nagyon aktívak voltak, de ahogyan nőnek, más életmódot követnek, más tevékenységekbe kezdenek. A bújócskát és társait felváltja a leckeírás és a számítógépnél eltöltött idő."

2008.07.16 23:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Tennivalók halálozás esetén

Bármennyire fájdalmas egy hozzátartozó elvesztése, beszélnünk kell erről is, lehetőleg még mielőtt bekövetkezne. A sokkoló gyász pillanatában ugyanis nehéz arra gondolni, hogy a haláleset kapcsán sürgős teendők, intéznivalók adódnak.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések