Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Múzeumok éjszakája Budapesten

kategória: Programajánló

Éjjel kettő óráig tart nyitva a Műcsarnok pénteken, a múzeumok éjszakáján. Az intézményben koncertek, dj-k, színház várja az érdeklődőket. Michael Borremans Szakállat enni című kiállításához kapcsolódóan festés, agyagozás, fotómontázs-készítés várja a gyerekeket. Este kilenc órától Tóth Viktor szaxofonművész zenéjére lehet bejárni a kiállítótereket, míg a teraszon a progresszív elektronikus zenét játszó Freak Circus kéttagú dj-formáció lép fel. Este tíztől a Sc.Art együttes multimédia koncertjét hallhatják a látogatók Zene égitestek és a világűr hangjaiból címmel. A formációt a KFT-ből ismert Márton András, II. Lengyelfi Miklós és ifjabb Kurtág György alapította. A látványról a Kiégő Izzók vizuális csoport gondoskodik. Sáry László zeneszerző Öt tétel a Tánczene sorozatból című művével kísérletezik a Forte Társulat este tizenegytől, majd fél tizenkettőtől a Tóth Viktor Tercett ad koncertet.

Az Ernst Múzeumban megtekinthető a Télikert - Mikropop képzelet a kortárs japán művészetben című tárlat, a kiállításon Petrányi Zsolt, a Műcsarnok korábbi igazgatója tart tárlatvezetést nyolc és kilenc óra között. Fél tíztől ugyanott Kujun ad elektronikus koncertet.

Sose halunk meg - Múmia bál címmel tartja programjait a Szépművészeti Múzeum a múzeumok éjszakáján. Az este hatkor kezdődő rendezvényen A múmiák testközelben, valamint a Nyolcak című két időszaki kiállítás mellett az állandó tárlatokra is számos tárlatvezetést szerveznek. Fél héttől Az elátkozott királyfi és a hűséges királylány címmel az Apró Színház rendez interaktív szerepjátékot, majd nyolc órától a Besh o droM zenekar ad koncertet. Fél tíztől Múmiák - Élet és utóélet a halál után címmel tartanak színpadi játékot, ebben nemcsak a múmiák keletkezését játsszák el, hanem azok későbbi történetét is bemutatják. A műsorban megelevenedik a sírrablók, az ékszerkereskedők szerepe vagy például az, hogy miként kezdte az utókor tudományos eszközökkel vizsgálni az egyiptomi temetkezési kultúrát. A ión udvarban hastáncbemutatót tartanak, a mélyföldszinten pedig folyamatos filmvetítéseken vehet részt a közönség. Az Art on Lake - Művészet a tavon című kiállítás éjfélig tart nyitva, az érdeklődőket egészestés dzsessz szalon várja. A kiállított műalkotásokról Kovács Krisztina és Virág Ágnes tart tárlatvezetést.

Az Egyetemi Könyvtár, amely idén ünnepli alapításának négyszázötvenedik évfordulóját, délután négy órától éjjel két óráig tart nyitva. A fesztivál során hat alkalommal vezetett túra indul épületben, ebből egyszer jeltolmácsolással. A díszteremben a 250 éve elhunyt Mikes Kelemen előtt tisztelgő kiállítás látható, a tárlatlátogatást Murányi Márta (szoprán), Mészáros Péter (tenor), Fábri Flóra (csembaló), Regős Júlia (viola da gamba) két koncertje színesíti Lagrime e sorrisi (Könnyek és mosolyok) címmel Monteverdi, Landi, Frescobaldi, Strozzi és Caccini szerelmes madrigáljaiból. A tanácsterem Nagy Pál író, tipográfus Metropolisz című egynapos kiállításának ad helyet, amely egy performansszal nyílik meg este hét órakor. Az intézmény ízelítőt ad a látogatóknak a régi kézirat- és könyvállomány megóvásának módszereiből, a restaurálási és a digitalizációs munkákból, az olvasóteremben pedig bárki kipróbálhatja, milyen kihívásokkal küzdenek a láttássérültek a könyvtári számítógép előtt. Az aulában kedvezményes áron lesznek kaphatók az Egyetemi Könyvtár és Levéltár kiadványai, például az ELTE 375 éves jubileumára tavaly megjelent, több mint háromszáz fotóval illusztrált képes egyetemtörténeti könyv is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban este hatkor kezdődnek a programok. Retrotextus - irodalmi divatbemutató címmel először kortárs írók - Tóth Krisztina, Háy János, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely és Vörös István - ruhákra írt szövegeit ismerhetik meg a látogatók, a ruhákat az Új Színház stúdiósai mutatják be Beck Zoltán zenéjére. Este nyolckor Befogad és kitaszít a világ címmel Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estjét hallhatják az érdeklődők, majd tíztől Fráter Zoltán Vénusz légycsapója - Játék Bródy Sándor levelezéséből című művének ősbemutatójára kerül sor Fullajtár Andrea, Hámori Gabriella és Kamarás Iván főszereplésével. Az előadást Seres Tamás rendezi. Este tíz órától fél óránként vezetett "irodalmi" sétákat indítanak a Károlyi-kertben A varázsló kertje címmel. Éjfélkor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező növendékeinek munkáiból látható divatbemutató, a ruhákat a Budapest Kortárstánc Főiskola és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be. A programokat filmvetítés is színesíti: Csáth Géza Délutáni álom című novelláskötete megjelenésének századik évfordulója alkalmából hét, a Csáth-kötet inspirálta kortárs videómunka lesz látható. Az éjszaka során rendhagyó tárlatvezetések várják az érdeklődőket: hétkor az Újraírt történetek, nyolc órakor a Balla 80, kilenc órakor a Textúra, tizenegy órakor pedig a Ködlovagok - Irodalom és képzőművészet találkozása a századfordulón 1880-1914 című tárlatot lehet megtekinteni.

Az Ady Emlékmúzeum éjfélig tart nyitva. Az emlékszobában megtekinthető lesz Ady és Csinszka fotóalbuma, sőt közös képet is lehet készíttetni a költővel. Az este folyamán az Ady Versmondó Szalon tanárai és tagjai mondanak Ady-verseket, este nyolckor pedig Ady száz arca címmel Wilhelm Droste író, műfordító, irodalomtörténésszel hallható beszélgetés.

A Zichy-kastélyban a márciusban nyílt óbudai gasztrotörténeti kiállításhoz kapcsolódik a programok egy része. Az időszaki tárlat az egykori óbudai vendéglátás aranykorát, a régi kisvendéglők "macskaköves, kockás abroszos" hangulatát idézi meg. A múzeumok éjszakájának programjai pénteken 18 órakor kezdődnek: Bede Róbert, a TV Paprika főszakácsa tart mintegy kétórás főzőshowt. A műsor része lesz egy gasztrotörténeti előadás, majd ezután a főszakács elkészíti az óbudai túrós csuszát, amelynek az a jellegzetessége, hogy juhtúróval és tehéntúróval vegyesen készül. Este hattól éjfélig az időszaki és az állandó kiállításban is interaktív tárlatvezetést tartanak szerepjátékosok közreműködésével. Az élő történeti bemutatón megelevenedik a távoli és a közeli múlt. Az Óbudai Múzeum programjait a Budapest Bár koncertje zárja, a népszerű formáció 21 órától ad 2 órás koncertet.

2011.06.23 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek    Szponzorált hirdetések