Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műveljük kertjeinket

kategória: Zöldség-gyümölcs

Magyarország az európai élbolyban van a hobbikertészet terén. Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik rendszeresen növényei és kertje ápolásával, a barátokkal való találkozás után ezzel töltjük leginkább a szabadidőt. A személyenként és évente dísznövényekre fordított hétezer forint jelentősnek számít a magyar jövedelmekre vetítve, régiónkban csupán Csehország áll hasonló szinten.

Az európai országokban is jellemzően az első tíz legkedveltebb szabadidős tevékenység között szerepel a kertészkedés: a fiatal olaszok negyede, a 65 éven felüliek csaknem fele, míg Németországban a lakosság közel harmada hódol ennek a tevékenységnek. Népszerűsége megelőzi például az olvasásét. Fülöp Judit, a Gardenexpo főszervezője szerint a kertészkedés kikapcsol a mindennapokból, oldja a stresszt, a friss levegőn való mozgás segít megőrizni az egészséget.

Hazánkra a vegyes kertkultúra jellemző. A díszkert mellett sokan termesztenek zöldséget és gyümölcsöt a család számára. "Nem is mindig anyagi kényszerből, hanem azért, mert szeretjük tudni, mi van abban, amit megeszünk" - mondta Jankuné Kürthy Gyöngyi, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa.

2011.03.18 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések