Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műtét vagy testmozgás az elhízás ellenszere?

kategória: Elhízás, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Meghökkent a Nemzetközi Diabétesz Intézet két orvosa, (John Hawley, melbourne-i professzor és David Dunstan), amikor megtudták, az Ausztrál Orvosszövetség (AMA) a viktoriánus kormányzati alap elé tárta igényét arra, hogy öt közkórházban 3000 elhízással kapcsolatos műtétet végezhessenek el a következő három évben.
"Az egyre nagyobb méreteket öltő elhízás ellen olyan módszereket bevetni, melyek másodlagos-harmadlagos kezelést biztosítanak, egyenlő azzal, ha elismerjük: talán megnyerünk egy-két csatát, de a háborút elveszítjük" - írták a szakemberek az Ausztrál Orvosi Folyóiratban.
"Az elhízás környezeti gyökereit kell célba vennünk, nevezetesen a mozgásszegény életmódot és a túlzott kalóriabevitelt. Minden más túl kevés, és még az is elkésett. Az ausztrálok még sosem voltak ennyire kövérek" - írta a szerzőpáros, megemlítve, hogy a népesség 60 százaléka túlsúlyos illetve elhízott.

Médiatár főoldal
animáció

Laparoszkópiás gyomorszűkítés

Laparoszkópiás gyomorszűkítés
Az AMA Victoria elnöke, Doug Travis azonban védelmébe vette a kérvényt, mivel szerinte a műtét biztonságos és költségtakarékos az extrém mértékben elhízott emberek esetében, akik nem reagáltak más kezelésre. "Az elhízás egy összetett társadalmi kérdés, sajnos nem könnyű rá megoldást találni" - írta Dr. Travis ugyanabban a folyóiratban. Nemrégibem Melbourne-ben készítettek tanulmányt 30 cukorbetegről. Kimutatták, hogy a gyomorszűkítő műtétek drasztikus testsúlycsökkenést és a betegek állapotjavulását okozták két éven belül a betegek 70 százalékánál.
A tanulmány vezetője, Paul O'Brien professzor elmondta, hogy az eljárással hatékonyan kezelhető mindkét állapot, és "mindössze" 17 000 dollárba kerül. Ennek ellenére a műtét még nem elérhető szélesebb körben. Csak privát úton végzik el, személyenként körülbelül 9 000 dollárért, de egyre nagyobb kereslet mutatkozik iránta.
Animáció: HáziPatika.com

2008.06.10 14:28:05

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések