Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műtét előtt ajánlott abbahagyni a dohányzást

kategória: Dohányzás

Egy-másfél hónappal az operáció előtt ajánlott abbahagyni a dohányzást, hogy csökkenhessen a komplikációk kockázata - hangoztatják svéd orvosok. "Ötven százalékkal kisebb az esélye fertőzésnek, vérrögképződésnek, ha egy dohányos legalább egy hónapos szünetet tart operáció előtt, mint ha nem" - idézte Peter Friberget, a Svéd Orvosi Kamara elnökét a Dagens Nyheter című lap.

Tavaly 16 ezer esetben mutatkozott komplikáció dohányos betegnél műtét után, az összes operáció utáni problémák fele náluk jelentkezett Svédországban. Ugyanakkor ott csak 15-20 százalék között van a dohányzók aránya, és ebben benne vannak az alkalmi dohányzók is.

2013.02.07 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések