Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műtét-játék orvostanhallgatóknak

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

Egy új számítógépes játék segíthet azoknak a fül-orr-gégész, valamint fej és nyaksebész orvostanhallgatóknak az oktatásában, akik nem rendelkeznek anatómiai ismeretekkel és sebészi gyakorlattal.

Számítógépes szimulátor segítségével a hallgatóknak kraniektómiát kellett végezniük, ami a koponyacsont egy részének műtéti eltávolítását jelenti. A csont eltávolítása után durális dekompressziót (nyomáskiegyenlítés) alkalmaztak, amelyet a dura megsértése nélkül kellett véghezvinniük. Ezt követően a hallgatók két héten keresztül az új OSC/OSCU szimulátoron gyakorolhatták a műtétet. Ezek után a szimulátoron megismételtették velük a kraniektómiát.

A két műtétet ezek után összehasonlító elemzésnek vetették alá. Az eredmények szerint a két hetes szimulációs gyakorlat hatására a végzett műtétek hatékonysága jelentősen megnőtt, így a programot sikeresen lehetne használni szélesebb körben is. A kutatók remélik, a program segítségével csökkenthetők lesznek az iskolai kiadások és az orvosi műhibák.

2008.09.24 12:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések