Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Műtérd helyett miniprotézis

kategória: Reumatológiai problémák, Új termékek, szolgáltatások

A térd az emberi szervezet legbonyolultabb ízülete, és mivel a teljes testsúly ránehezedik, igen sérülékeny része vázrendszerünknek. Pótolni vagy kicserélni csak hosszú műtéttel lehet, ezen segíthet az az amerikai hatóság által most engedélyezett módszer, amellyel elegendő csak a károsodott területet kicserélni.

Idős korban gyakran műtéti megoldást igényel az ízületek kopása, az ép körülmények között bámulatosan sima és az egyes ízületi részek fájdalmatlan elmozdulását lehetővé tevő porcfelszín károsodása. A teljes ízület cseréje nagy műtét, az operáció utáni rehabilitációs kezelés pedig sok időt igényel. Az élelmiszereket és gyógyszereket ellenőrző-engedélyező amerikai hatóság, az FDA tájékoztatója szerint jóváhagyták az iUni G2 klinikai vizsgálatot, melynek lényege, hogy a teljes térdízület cseréje helyett csupán a térd azon részét pótolják, amely a porckopás következtében megnehezíti, megakadályozza a zavartalan és fájdalmatlan mozgást.

A hagyományos térdízületi csere helyett a részleges térdfelszíni pótlás lehetővé teszi, hogy csak a károsodott ízületrészt cseréljék. Előbb a beteg térdének pontos másolatát készítik el számítógépes modellezés útján, komputeres tomográfia segítségével. A tökéletes térdmodell a csont és az ízületi lágyrészek maximális megőrzését teszi lehetővé. Az eljárás új felszínnel látja el a károsodott területet, a személyre szabott műtét lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, és gyorsabb a gyógyulás, mint a hagyományos operáció esetén. Az ízület mozgása is lényegesen jobb.

2011.05.08 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések