Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mutasd a körmöd, és megmondom ki vagy

kategória: Daganatos betegségek, Diabétesz, Dohányzás, Magas vérnyomás

A körömanalízis különösen hasznos lehet akkor, ha más, a dohányzási szokásokra vonatkozó adat nem áll az orvosok rendelkezésére, a körömben ugyanis igen sokáig megmaradnak a dohányzásra utaló biomarkerek.
"A nyálban és vizeletben hamar lebomlanak ezek a markerek, ezért ezekből csak a közelmúlt dohányzási szokásaira tudunk következtetni. A körmök azonban, mivel lassan nőnek, sokáig tárolják a dohányzás mennyiségét mutató biomarkereket"- nyilatkozta Dr. Wael K. Al-Delaimy, a Kalifornia Egyetem kutatója.

Kutatásuk során a tudósok összesen 62641 nőtől vettek körömmintát, még 1982-ben, majd 1984 és 1998 között folyamatosan figyelemmel kísérték egészségügyi állapotukat. Az eredmények szerint a körömvizsgálat alapján legtöbbet dohányzó nők között jóval gyakrabban alakultak ki szívbetegségek, magas vérnyomás és cukorbetegség, mint a kevesebbet dohányzók között. Az évek során 905 nőnél diagnosztizáltak szívbetegséget. Az ő körömmintájukban átlagosan kétszer annyi nikotint találtak, mint egészséges társaikéban. A kutatók szerint a jövőben ezt az új vizsgálati módszert a dohányzás káros hatásainak hatékonyabb felmérésére lehetne használni a mindennapi gyakorlatban.
Animáció: HáziPatika.com

2008.06.10 14:28:05

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések