Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Baktérium fordítja vissza a bélben a rákot

kategória: Daganatos betegségek

Egy mutáns bélbaktérium képes visszafordítani a rákos folyamatot - állítják a Floridai Egyetem munkatársai. A Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában bemutatott vizsgálat szerint kísérleti egerek vastagbelében a speciális baktérium keltette abnormális gyulladás csökkentette a daganatelőtti növedékeket, és megfordította a súlyos daganatos elváltozások okozta kórfolyamatot. Mansour Mohamadzadeh professzor és munkatársai elsőként mutatták ki, hogy bakteriális ágensek sikeresen bevethetőek a vastagbélrák gyógyításában.


Évek óta ismeretes, hogy a vastagbélben kialakult, nem szabályozott gyulladás számos betegség, például a vastagbélrák és a gyulladásos bélbetegségek kórkép kockázatát is fokozza. Jelen munka során a kutatók arra fókuszáltak, hogy miként lehetne az immunrendszert felhasználni a káros gyulladás korlátozásában. A felfedezés nem csupán a vastagbélrák, hanem az autoimmun alapú kórképek (Sjögren-szindróma, 1-es típusú cukorbetegség) kezelésében nyithatnak új lehetőségeket.

A gyulladás hasznos a kórokozók elleni harcban, azonban néha (például stresszhelyzetben) az immunrendszer túlreagál, és a gyulladásos kaszkád túlzott aktivitása következtében akár az immunrendszer a saját szövetek ellen fordul (autoimmun reakció), vagy túlérzékenység alakul ki (allergia). Mohamadzadeh professzor módosított Lactobacillus acidophilus segítségével billentette vissza a gyulladás szintjét. A kórokozó előállítása olcsó, és statisztikailag jelentős mértékben csökkentette vastagbél bélpolipjainak és rákos elváltozásainak számát (legalábbis egerekben).

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések