Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mozogjon, és nem fog elbutulni!

kategória: Alternatív medicina, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Neurológia, Öregedés

A rendszeresen végzett aerob jellegű testmozgás megállíthatja a szellemi leépülést, sőt a már bekövetkezett agyi funkció csökkenést vissza is fordíthatja.

A szellemi leépülés a korral járó normális jelenség, mely során az agy szürke- és fehérállománya sorvadásnak indul, ennek következtében időskorban nehezebben mennek bizonyos feladatok, csökken a munkamemória, és párhuzamosan több dolog végzése nehézkessé válik - derült ki a brit Jorunal of Sports Medicine című lapból Dr. Arthur F. Kramer és Kirk I. Erickson kutatók vizsgálataiból.

Ugyanakkor arra is fény derült, hogy mindezek a funkciók fizikai munka végzése mellett jobban működnek. Nemcsak hogy felgyorsul a gondolkodás, hanem az agy állománya is tényleges növekedést mutat aktív testmozgás mellett.

A vizsgálat során 60 és 75 év közötti időseknek heti háromszor 45 perc sétát írtak elő, és összehasonlították bizonyos ügyességi feladatokban olyan hasonló korúakkal, akik nem aerob jellegű mozgást, például nyújtás végeztek.  "A hanyatlásnak induló kognitív funkciók jelentős javulást mutattak" - mondta el Dr. Kramer.

Korábbi kutatások során ismerték fel, hogy az agy szürkeállománya, mely az akaratlagos mozgást, és a gondolatokat irányítja, kisebb mértékben csökkent a fizikailag aktív időseknél, a keveset mozgó kortársaikkal összehasonlítva.

Kramer és Erickson kutatásai megerősítették, hogy a mozgás jó hatást fejt ki az agyi funkciókra. "Az aktív életmód, az aerob jellegű mozgás javítja az agyműködést" - nyilatkozták a szakértők.

2008.10.22 13:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldségekkel szebb színben látjuk a világot

Napi fél kiló színpompás zöldség és gyümölcs - ennyit kellene a szakértők szerint elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájáruljunk a daganatos betegségek egyes fajtái, valamint az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések