Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mozgatni kell a fájós, gyulladt térdet

kategória: Reumatológiai problémák

A térdben jelentkező fájdalmas csont-ízületi gyulladásban szenvedők aerobikkal, vízi vagy erőnléti tornával műtét nélkül is csökkenhetik a fájdalmat, és javíthatnak mozgásukon. Dr. Tatjana Shamliyan, a Minnesota Egyetem egyik vezető kutatója 193 kutatás anyagát nézte át munkatársaival az 1970-2012 közötti időszakból. "Több módszertani kézikönyv is javaslatot tesz gyógyszermentes terápiára, például tornára, elektromos stimulációra vagy műtétre" - említette.


A tudósok elemezték a bizonyítékokat, és olyan eredménnyel álltak elő, mely bizonyos esetekben ellentmondott a kézikönyveknek. Megvizsgálták, hogy a különféle terápiák miként hatottak a fájdalomra, a működésre és a mozgáskorlátozottságra. "Az elemzés alapján kimondhatjuk, hogy tartós javulás érhető el tai chi mozgással, masszázzsal, manuálterápiával és transzkután elektromos idegstimulációval" - mondta a kutató. Az elektromos stimuláció azonban csak rövid időre, kevesebb, mint hat hétre enyhítette a fájdalmakat, melyek később még súlyosabbá váltak. Csak kevés fizikoterápiás módszer javított a kellemetlenségeken.

Shamliyan doktornő szerint fontos lenne, hogy a csont-ízületi gyulladásban szenvedők orvosi rendelvény alapján járhassanak aerobikra, vízi tornára vagy erőnléti edzésre - szakember vezetésével. A kutatásról az Annals of Internal Medicine számolt be. Az elemzésekből az is kiderült, hogy a kitartás is nélkülözhetetlen. "Találtunk rá bizonyítékot, hogy jobb kimenetelre számíthattak azok, akik betartották a javaslatokat." Arra azonban nem utalt semmi, hogy az intenzív mozgás jobb, mint a vissza­fogott.

A 45 év felettiek körében a betegség az emberek 28 százalékát érinti az Egyesült Államokban. A 65 év felettieknél ez az arány 37 százalék. A nem sebészi eljárásokkal a fájdalmat kívánják megszüntetni vagy csökkenteni, javítani a funkciót, megelőzni a mozgáskorlátozottságot és jobb életminőséget biztosítani. Az eredmények nem lepték meg Dr. Benjamin Bengst, az UCLA ortopéd sebész adjunktusát. "Több minden igazolja, hogy a mozgásos terápiák mind javítják az életminőséget" - erősítette meg. Bizonyos terápiás módszerek azonban nem használnak, bár Bengs doktor nem írná le őket túl elhamarkodottan. "A lehetséges placebo-hatás miatt azért adnék még nekik esélyt." Tapasztalatai szerint a nem sebészeti módszerek gyakran hatásosabbak a műtéti megoldásokkal kombinálva. Dr. Mozgással Shamliyannal karöltve még az egészséges testsúly megtartását is javasolták a beteg állapotának javítása céljából.

Videó: HáziPatika.com

2012.11.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések