Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mozgással csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Sport, sport-egészségügy

Rendszeres mozgással jó eséllyel védi magát az Alzheimer-kór kialakulása ellen az, akinél genetikai hajlam miatt magas a betegség kialakulásának esélye - mutatták ki amerikai kutatók.

Médiatár főoldal
videó

Alzheimer-kór első tünetei

Alzheimer-kór első tünetei
A Wisconsin-Milwaukee Egyetem kutatói J. Carson Smith vezetésével 65 és 80 év közötti egészséges embereket vizsgáltak, egy részük genetikailag hajlamos volt az Alzheimer-kórra. Bár a testmozgás kapcsolatát a kognitív funkciók szinten tartásával már bizonyították korábbi kutatások, legtöbbjük alanyai nem rendelkeztek az említett hajlammal - magyarázta Smith kutatásuk jelentőségét.
A résztvevők agyának aktivitását funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal mérték egy mentális teszt megoldása közben - adta hírül a ScienceDaily tudományos hírportál. Azt a csoportot, amely hordozta a gént, és rendszeresen mozgott, nagyobb agyi aktivitás jellemezte az emlékezettel kapcsolatos területeken, mint azokat a hordozókat, akik ülő életmódot folytattak.
Ennél is érdekesebb talán, hogy a fizikailag aktív embereknek, akik hordozták az Alzheimer-kórra hajlamosító gént, nagyobb aktivitást mutatott az agya, mint akik mozogtak, de nem hordozták a gént - írták a kutatók a NeuroImage című szaklapban.
TIPP

Szeretne többet tudni a témáról? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!


A jelenségnek számos oka lehet. A betegségre hajlamos egyének szervezete így kompenzálhat valami idegi folyamatot, amely a szellemi hanyatlás okozója. Az agy több területének használata védelmi célt is elláthat - mondta Smith.

Videó: HáziPatika.com

2010.12.04 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések