Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mozgás segít leszokni a dohányzásról

kategória: Dohányzás

Minden korábbi próbálkozásnál hatékonyabbnak bizonyult egy új, tizenéveseket célzó, dohányzásról leszoktató program, amely a tanácsadást ötvözi a fizikai aktivitással. A hagyományos leszoktató programon részt vevő fiatalok kevesebb, mint 5 százaléka tudott valóban leszokni a dohányzásról a programot követő harmadik hónap végéig, miközben egy másik, speciális kísérleti csoport tagjai, akiket a hagyományos tanácsadás mellett meg is mozgattak, sokkal nagyobb arányban (14 százalék) voltak képesek letenni a cigarettát a harmadik hónap végéig.

A fiúk esetében sokkal sikeresebbnek bizonyult ez a kombinált leszoktató program: csaknem 25 százalékos volt a leszokási arány, tehát minden negyedik fiú képes volt leszokni a programot követő harmadik hónap végéig. "Az aktív mozgás már kis mennyiségben is jelentősen megnöveli a leszokás esélyeit " - mondta Kimberly Horn, a morgantowni Nyugat-Virginiai Orvosi iskola professzora, a tanulmány szerzője.

A dohányzó fiatalok nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt és használnak illegális tudatmódosító szereket. A dohányos fiatalok körülbelül egyharmada felnőttkorában is folytatja a dohányzást, majd jó eséllyel valamiféle dohányzással összefüggésbe hozható betegség következtében hal meg, derült ki a Amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ felmérésből.

Az aktív testedzés, különösen a kardiovaszkuláris gyakorlatok sokat segítenek a fiataloknak a leszokásban. A mozgás felerősítheti az önhatékonyság érzetét, aminek következtében a fiatalok úgy érezhetik, hogy képesek változtatni a viselkedésükön.

2011.09.23 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések