Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mozart halálát torokgyulladás okotza?

kategória: Fertőző betegségek

A klasszikus zene máig egyik legnagyobb rejtélye, hogy ki vagy mi okozta Mozart 35 éves korában, pályája csúcsán bekövetkező halálát. Egy új elmélet szerint a bakteriális torokgyulladás a bűnös.

Eszerint nem egy rivális ölte meg a zeneszerzőt és nem is öngyilkosság történt, mint ahogyan feltételezték. Az Annals of Internal Medicine folyóirat augusztus 18-i számában megjelent cikkében Andrew Steptoe azt írja, a halál legvalószínűbb oka fertőzés lehetett. Korabeli orvosi feljegyzésekből kiderült, mik voltak a kor jellemző halálokai. "Ezt hoztuk kapcsolatba a Mozart haláláról szóló ismert tényekkel" - magyarázta Steptoe.


Wolfgang Amadeus Mozart 1791-ben hunyt el, pályája csúcsán, amikor telt házak előtt játszották a Varázsfuvolát. Rövid betegség után hunyt el és szerény körülmények között temették el. Az eltelt évek során számos elmélet született a halála okáról, az Oscar-díjas Amadeus című filmben ábrázolt gyilkosságtól az öngyilkosságig, a természetes halálokok között szerepelt a reumás láz, a szifilisz kezelésére használt higanysók túladagolása és a nem megfelelően átsütött sertéshús fogyasztása okozta trichinosis.

Steptoe és munkatársai, Dr. R.H.C. Zegers, az Amszterdami Egyetem szemésze és Andreas Welgl, a Bécsi Egyetem kutatója a korabeli orvosi feljegyzések alapján jelentette ki, hogy egy közeli katonai kórházból elindult bakteriális torokgyulladás-járvány okozhatta a zeneszerző halálát, a szövődmények között volt a veseelégtelenség, amely a folyadék felszaporodását okozta a szervezetben, továbbá az akkor szokásos vérlebocsátás újabb fertőzést okozhatott.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy ez csak egy feltételes diagnózis, a skarlát egy másik, kevésbé valószínű lehetőség.

Animáció: HáziPatika.com

2009.09.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések