Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A cukorban rejtőző titkos erő

kategória: Táplálkozás

Egy kanálka cukortól megnő az akaraterő, vagyis az édesség erősíti az önuralmat. Egy új kutatás szerint a cukorban nagyobb erő rejtőzhet, mint eddig gondolták: le se kell nyelni előnyeinek kiaknázásához. Ha valaki egyszerűen csak kiöblíti a száját egy nagy korty cukros itallal, majd kiköpi, már attól megnő az akaratereje és az önuralma, és könnyedén veheti a nagy kihívást jelentő akadályokat is. "Úgy tűnik, hogy a cukor észlelése hasznosabb lehet, mint a lebontása, abban az esetben, ha valaki meginog vagy elgyengül" - mondta el a kutatás vezetője, Martin Hagger, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológusa.

Korábban már kimutatták, hogy az akaraterő és az önkontroll energiaigényes, de ez nemcsak az emberre jellemző. Még a kutyák is agresszívvé válnak, ha túl sokáig kell türtőztetniük magukat. Az embernél viszont egy gyors cukorlöket segíthet. Az nem világos, hogy az agyban glükózhiány keletkezik-e a nehéz pillanatokban. Sportolókon már megfigyelték, hogy az édes energiaitalok puszta megkóstolásával javulhat a teljesítményük, akkor is, ha előtte elegendő szénhidrátot fogyasztottak.

Martin Hagger és munkatársai öt kísérletet végeztek el annak feltárására, hogy a cukor lebontása vagy az íze erősíti-e az akaratot. A résztvevők akaraterőt igénylő feladatokat végeztek: megoldhatatlan keresztrejtvényeket töltöttek ki, vagy unalmas szöveget olvastak. Más alkalommal fizikai erejüket kellett próbára tenniük, vagy valamilyen kísértésnek ellenállniuk. Az első próbatételt követően egy részük cukros italt kapott, a többiek viszont édesítőszert tartalmazót. Öblögetniük kellett vele, de nem nyelhették le. Ezután egy újabb próbatétel következett és kiderült, hogy akik cukros folyadékkal mosták át a szájukat, azok jobban teljesítettek a többieknél. Az eredményeket a Personality and Social Psychology Bulletin tette közzé.

"Gyakorlatilag tehát aki nehéz feladatok elé néz, annak valahogy cukrot kell juttatni a szájüregébe" - tanácsolta Martin Hagger. Az innivaló köpködése nem mindig megoldható, de cukor rágógumival vagy kemény cukorkákkal is ugyanolyan eredmény érhető el. Igaz, hogy ilyenkor el is kell azt fogyasztani. Arra kell csak ügyelni, hogy ezekben a termékekben ne legyen aszpartám, vagy más mesterséges édesítő.

A jelenség legvalószínűbb magyarázata az lehet, hogy a szájban olyan receptorok helyezkednek el, melyek a valódi cukor hatására jelzéseket küldenek az agyba, ahol a motivációért és kontrollért felelős területek aktivizálódnak. Ugyanez nem működik az édesítőszerekkel. Az adagolás tekintetében még további kutatások szükségesek. "Azt is tudni szeretnénk, hogy a hatás mennyire tartós" - mondta el Martin Hagger.

2012.10.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések