Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Moszkítók oltanák be az embereket!

kategória: AIDS, Celeb, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyógyszerészet

Oltóanyagot szállító "repülő vakcinává" alakítanák át a moszkitókat - ezt a japán kutatást is támogatja Bill és Melinda Gates Alapítvány százezer dollárral.
Összesen 22 különböző országban dolgozó kutatót támogat egyenként százezer dollárral.

A jótékonysági alapítványt a Microsoft szoftveróriás alapítója hozta létre. Közleményük szerint a támogatásokat olyan módszerekre szánták, melyek okosan, és többségében eddig nem bizonyított módon próbálják javítani a globális egészséget.


Olyan kutatások részesültek juttatásban, melyek fertőző betegségek, például a HIV/AIDS megelőzését vagy gyógyítását, illetve a gyógyszerrezisztenciák kialakulásának gátlását szolgálják. A mostani támogatások a "Nagy Kihívások és Felfedezések" program első fordulójaként találtak gazdára. A Gates Alapítvány célja a globális egészség javítása érdekében folyó innovatív kutatások anyagi segítése öt év alatt összesen 100 millió dollárral. Az adományokat olyan projektekre szánják, melyek kívül esnek a jelenlegi tudományos paradigmák keretein, ám potenciálisan jelentős előrehaladást jelenthetnek siker esetén" - áll a Gates Alapítvány közleményében.

"Reméljük, hogy programunk segítségével bárki, akinek újszerű ötlete van, gyorsan valóra válthatja tervét bolygónk egészsége érdekében" - mondta el Tachi Yamada, a Gates Foundation globális egészség elnöke. Az alapítvány azt is nyilvánosságra hozta, hogy a beérkezett csaknem 4000 projekt közül 104-et tartottak finanszírozásra méltónak. A jutalmazottak közt egyetemek, nonprofit szervezetek és kormányhivatalok közt hat magáncég is található. "A döntéshozók számára annyira nehéz volt a válogatás, hogy végül majdnem kétszer annyi projektet jutalmaztunk meg, mint eredetileg terveztük" - közölte Yamada. A díjazottak közt volt Hiroyuki Matsuoka (Jichi Orvostudományi Egyetem, Japán) elképzelése is. Az alapítvány szerint Matsouka terve, hogy a betegséget terjesztő moszkitókat repülő védőoltássá alakítva lehetne "beoltani" az embereket.

2008.10.31 17:41:53

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések