Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A férfi mosolya lefegyverzi a nőt?

kategória: Pszichológia

Három kísérletben figyelték meg, hogy a férfi mosolya miként hat a nők észlelésére és testbeszédére. Amikor a férfi domináns szerepet kapott, utasításokat osztogatott, akkor a nők gyakrabban engedelmeskedtek, ha közben mosolyra húzta a száját. Az se számított, ha ezek után tett valamilyen közönséges, szexista kijelentést. A spanyol Granadai Egyetem kutatása arra is fényt derített, hogy a nők testtartása is behódolást sugall a férfimosoly hatására. A kutatók következtetése szerint ez azért történt, mert a nők melegséget éreztek tőle.

Patti Wood amerikai testbeszéd-szakértő szerint az eredmények aggasztóak, de az is lehetett az ok, hogy a nők a döntéshozatal során inkább a testhelyzetből származó jelekre támaszkodnak. "Ha disszonancia van a hallott és látott dolgok között, a nők akkor is inkább a szemüknek hisznek. Ha mosolyt látnak, barátságosabbnak gondolják az interakciót. Ez egy becsapós helyzet, és rávilágít arra, hogy a szexizmus milyen észrevehetetlenül lopakodik bele a kommunikációba."

Patti Wood azt tanácsolja a nőknek, hogy ha nem akarnak manipuláció áldozatává válni, különösen a munkahelyükön, mindig gondolják végig, mit akarnak véghezvinni, mielőtt férfiakkal beszélnek. Így javul a kommunikáció, csökken a szorongást felfedő mozdulatok mennyisége. Saját magukra is oda kell figyelniük, hogy ne kerüljék a szemkontaktust, és az ő szájuk se érjen örökké fülig. 

"A mosolygás arra utalhat, hogy a nő alárendeli magát - véli Patti Wood. - Fontos közlendő esetén annak komolyságát csökkenti. A nőknek általában tudatosabban kellene viselkedniük, és nem csak a férfiak mozdulataira figyelniük. Végig kell gondolni a verbális tartalmat is a válaszadás előtt. Ha valami illetlent mond a férfi beszélgetőtárs, a nő pedig mosolyog, vagy visszahúzódik, akkor a másik azt úgy értelmezi, hogy nyugodtan folytathatja."

2012.12.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

13 tipp az aranyér megelőzésére

Nem feltétlenül kell mindennap elszenvednünk azt a sok kellemetlenséget, ami az aranyérrel jár, megelőzésére kellő hangsúlyt fektetve ugyanis búcsút inthetünk az altáji fájdalmaknak és vérzéseknek. Tippek, tanácsok.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések