Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mosd le magadról a bajokat!

kategória: Pszichológia

Lehetséges lenne szó szerint egy zuhanyozással vagy fürdéssel megtisztulni a lelki bajoktól? Egy kutatás állítása szerint igen. Sőt amiatt vigyáznunk is kell, hogy a pozitív élmények boldogító hatása ugyancsak csökkenhet egy kézmosással!

Sok dalszöveg és a vallási szöveg használja a mosakodást mint a lelki megtisztulás metaforáját. "A tisztálkodás ebben az értelemben a maradék eltávolítását jelenti. Egy kézmosással, vagy zuhanyozással, vagy akár csak a gondolatával az emberek képesek lehetnek megszabadulni a rossz vagy "tisztátalan" érzésektől, netán egy nehéz döntés súlyától. Ez a testi tapasztalat segíthet eltávolítani a lelki, szellemi, elvontabb maradványokat is" - mondta Spike W.S. Lee, a Michigan Egyetem kutatója.

Ő és társa, Norbert Schwarz a kutatásuk során megfigyelték, hogy az emberek, amikor arra kérték őket, hogy ítéljék meg mások rossz oldalát, sokkal negatívabbak voltak, ha egy koszos, büdös szobában ismerték meg az illetőt. Egy másik kísérlet során a résztvevőket megkérték, képzeljék el, hogy valamilyen morálisan elítélhető dolgot tettek, majd mosakodjanak meg antiszeptikus szappannal. Érdekes módon a mosakodás után az önkéntesek kevésbé érezték magukat bűnösnek, mint előtte.

Egy harmadik kísérlet során a résztvevőket vagy tisztán és frissen, vagy koszosan és büdösen kérték meg, hogy mondják el a véleményüket olyan kényes témákról, mint az abortusz vagy a maszturbáció. Végül a kutatók azt találták, hogy a tiszta résztvevők másokat sokkal keményebben ítéltek meg, és magukról is erkölcsösebben beszéltek, ellentétben a koszos ruhájú résztvevőkkel. A szerzők az eredmények alapján arra is felfigyeltek, hogy a pozitív emlékeket, érzéseket is le lehet "mosni" ilyen módon: "Ha a tapasztalat pozitív volt, akkor annak a maradványemléke is eltűnik a lefolyóban. Sőt az örömteli események utáni kézmosás megakadályozza, hogy az élmények elmélyüljenek bennünk, és elégedetté váljunk!".

2011.10.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések