Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mondja szépen: Ááááá!

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Fog- és szájbetegségek

Kísérleti programot indított az Országos Egészségfejlesztési Intézet a szájüregi daganatok szűrésére. Az alkalomszerű, alapellátásban történő ajak- és szájüregi daganatszűrési egyedülálló kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés: ma ugyanis megdöbbentően sokan halnak meg ebben a betegségben, a középkorú férfiak körében az ajak és szájüregi daganatok okozta halálozás az elmúlt 30 év során 14-szeresére nőtt, miközben az időben felismerve gyógyítható.

Drámaian magas Magyarországon ugyanis ez a ráktípus által okozott halálozás. 2005-ben 3895 új bejelentett ajak- és szájüregi rák volt, ebből 3011 férfi. A fenti diagnózissal 1567-en haltak meg, akik közül 1298 férfi volt.

Még súlyosabb a helyzet, ha meggondoljuk, hogy az esetek zömében olyan daganatokról van szó, amelyek még a rosszindulatú betegség kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők.

Jó részüket maga a beteg is időben észreveheti! A korán felfedezett és kezelésbe vett ajak- és szájüregi rák az esetek 80 százalékában meggyógyítható, ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz. Ez az egyik legmegdöbbentőbb daganatos halálok.
Éppen ezért indult alkalomszerű kísérleti program ezek szűrésére (alkalomszerűnek nevezzük az olyan szűrővizsgálatokat, amikor az orvos-beteg találkozást a beteg kezdeményezi valamilyen panasz miatt, de a vizsgálat nem csak a panaszok okát nézi, hanem ezt az alkalmat kihasználva más vizsgálatok is történnek. Az eddig egyedülálló kezdeményezésbe 220 doktort - háziorvost, fogorvost, illetve foglalkozás egészségügyi orvost - vontak be a szervezők.

Az egyszerű háziorvosi vizitnél sem igen jut eszébe senkinek, hogy kinyissa a száját és kérje orvosát: nézzen bele.

Az OEFI kezdeményezésének az a célja, hogy elterjessze a szájüregi rákok rizikócsoportjába tartozó, elsősorban 40 év feletti férfiak és nők rendszeres, évenkénti szájüregi szűrővizsgálatát. Különös tekintettel a dohányzó és rendszeresen alkoholt fogyasztó férfiakra. Ehhez pedig hozzáférhető regisztrációt és adatnyilvántartást is indít, hogy folyamatosan monitorozhassák a rendszert és a kiszűrt betegeket nyomon követhessék.

Az ajak- és szájüregi daganatok korai felismerési módszertanának e-tanulása és a szűrési protokoll alkalmazása valamint a szűrési adatok on-line közlése a meghívásos pályázat résztvevőinél a számítógép-park fejlesztését is segítette.


2008.07.21 10:22:05

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések