Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mobiltól agydaganat?

kategória: Daganatos betegségek

Összefüggést lehet a mobiltelefonok és az agydaganat előfordulása között - közölték amerikai kutatók.
A tudóstársadalom egyelőre megosztott a mobiltelefonok által kibocsátott mágneses mező biológiai hatásainak veszélyességi fokát illetően.

A svéd rákspecialista, Lennart Hardell egyik 2008-as közleményében például kimutatta, hogy a gyakran telefonálók fülében kétszer gyakoribb a hallóideg jóindulatú daganata azon az oldalon, melyen általában a headsetet használják, mint a másik fülükben. Egy másik, izraeli közleményből pedig az derült ki, hogy a sokat telefonálók körében 50 százalékkal gyakoribb a nyálmirigydaganat kialakulásának esélye. A londoni Royal Society által ebben a hónapban közzétett cikk szerint azon fiatalok körében, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el mobilt használni, ötször gyakoribb az agyrák 29 éves korukra, mint a mobilt sosem használóknál.

"Ez csakis azon az oldalon jelentkezik, melyen a mobilt használják" - mondta David Carpenter, az Albany Egyetem Egészségügyi és Környezeti Intézetének igazgatója. Ronald Herberman, a Pittsburghi Egyetem Rákkutató Intézetének igazgatója hozzátette: "a gyerekek állandóan használják telefonjukat, és a világon hárommilliárd mobilhasználó él. A cigarettás dobozokon található felhíváshoz hasonlóan a mobilokon is óvatosságra intő üzenetet kellene megjelentetni."

Carpenter szerint a téma kritikus népegészségügyi probléma.

2008.09.29 19:03:13

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések