Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mitől halnak a nők?

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Nőgyógyászat

Az elhízás és a dohányzás csökkenti a nők élettartalmát, az Egyesült Államok egyes területein legalábbis minden kétséget kizáróan - hívták fel a figyelmet amerikai szakemberek egy friss tanulmányukban, amelyet Washingtonban adtak ki április 22-én.

A felmérés meglepő volt, hiszen Egyesült Államok egészében a nők várható élettartama több mint hat évvel, a férfiaké pedig több mint hét évvel nőtt abban az időszakban, amelyben a kutatók egyes régiók egészségügyi mutatóit elemezték.
Kiderült, hogy főként a dohányzással összefüggő krónikus betegségek, a túlsúly és az elhízás, valamint a magas vérnyomás következtében egyes földrajzi területen a várható életkor nemhogy nőtt volna, de még vissza is esett.

"A várható élettartam visszaesését hagyományosan az egészségügyi és szociális rendszer kudarcának jeleként értelmezik, ahogyan ezt Afrika bizonyos részein és Kelet-Európában is láthattuk" - mondta Christopher Murray, a tanulmány társszerzője, a Washington Egyetem Egészségügyi Felmérő és Értékelő Intézetének igazgatója.

A kutatás több mint 2000 megyei "egységből" származó adatot vizsgált 1959. és 2001. között. E területek közül körülbelül 1000-ben - melyek többsége szegény, vidéki régió - a nők várható élettartama az 1980-as évektől folyamatosan csökkent.

"Most már bizonyítékunk van arra, hogy az Egyesült Államok lakosságának vannak olyan jelentős csoportjai, akik egészségi állapota az elmúlt két évtized alatt romlott" - fogalmazta meg közleményében Majid Ezzati, a Harvard Közegészségügyi Intézet nemzetközi egészségügyi docense, a tanulmány vezetője.

A várható élettartam visszaesése leginkább a déli területeket érintette, azt a vidéket, amelyet az USA Népszámlálási Hivatala szerint a legjobban sújt a nyomor, valamint az Appalache-hegységet, a Középnyugat déli részét illetve Texas bizonyos területeit.
E területek férfilakossága esetében is tapasztalható a várható élettartam csökkenése, de ez a visszaesés nem olyan drámai mértékű, mint a nők esetében, és a visszaesés főleg más okokkal, többek között a HIV/AIDS elterjedésével és a gyilkosságokkal magyarázható.

"Az a tény, hogy ez történik ilyen nagy számú amerikai állampolgárral, azt jelzi, hogy az Egyesült Államok egészségügyi rendszerét komolyan újra kell gondolni" - nyilatkozta.

Copyrigth AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.24 10:02:43

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések