Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mitől halnak a nők?

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Nőgyógyászat

Az elhízás és a dohányzás csökkenti a nők élettartalmát, az Egyesült Államok egyes területein legalábbis minden kétséget kizáróan - hívták fel a figyelmet amerikai szakemberek egy friss tanulmányukban, amelyet Washingtonban adtak ki április 22-én.

A felmérés meglepő volt, hiszen Egyesült Államok egészében a nők várható élettartama több mint hat évvel, a férfiaké pedig több mint hét évvel nőtt abban az időszakban, amelyben a kutatók egyes régiók egészségügyi mutatóit elemezték.
Kiderült, hogy főként a dohányzással összefüggő krónikus betegségek, a túlsúly és az elhízás, valamint a magas vérnyomás következtében egyes földrajzi területen a várható életkor nemhogy nőtt volna, de még vissza is esett.

"A várható élettartam visszaesését hagyományosan az egészségügyi és szociális rendszer kudarcának jeleként értelmezik, ahogyan ezt Afrika bizonyos részein és Kelet-Európában is láthattuk" - mondta Christopher Murray, a tanulmány társszerzője, a Washington Egyetem Egészségügyi Felmérő és Értékelő Intézetének igazgatója.

A kutatás több mint 2000 megyei "egységből" származó adatot vizsgált 1959. és 2001. között. E területek közül körülbelül 1000-ben - melyek többsége szegény, vidéki régió - a nők várható élettartama az 1980-as évektől folyamatosan csökkent.

"Most már bizonyítékunk van arra, hogy az Egyesült Államok lakosságának vannak olyan jelentős csoportjai, akik egészségi állapota az elmúlt két évtized alatt romlott" - fogalmazta meg közleményében Majid Ezzati, a Harvard Közegészségügyi Intézet nemzetközi egészségügyi docense, a tanulmány vezetője.

A várható élettartam visszaesése leginkább a déli területeket érintette, azt a vidéket, amelyet az USA Népszámlálási Hivatala szerint a legjobban sújt a nyomor, valamint az Appalache-hegységet, a Középnyugat déli részét illetve Texas bizonyos területeit.
E területek férfilakossága esetében is tapasztalható a várható élettartam csökkenése, de ez a visszaesés nem olyan drámai mértékű, mint a nők esetében, és a visszaesés főleg más okokkal, többek között a HIV/AIDS elterjedésével és a gyilkosságokkal magyarázható.

"Az a tény, hogy ez történik ilyen nagy számú amerikai állampolgárral, azt jelzi, hogy az Egyesült Államok egészségügyi rendszerét komolyan újra kell gondolni" - nyilatkozta.

Copyrigth AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.24 10:02:43

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések