Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mit tanít az agynak a zene?

kategória: Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Neurológia

Az Amszterdami Egyetem kutatói kimutatták, milyen sokat tanul az agy egyszerűen csak különböző zenék hallgatása közben. Henkjan Honing, az egyetem kutatója elmondta: a kísérletek azt bizonyítják, mindannyian fejleszthetjük zenei tehetségünket.

Kiderült, pusztán a zenehallgatással fejleszthető a muzikalitás. A kutatási eredmények, amelyeket a bostoni Tufts Egyetem által szervezett Zene és Nyelv című konferencián mutattak be, a Journal of Experimental Psychology Emberi teljesítmény és percepció című számában fognak megjelenni. A zenetudósok körében általános nézet szerint a zenei képességek komoly zenei képzés által fejleszthetőek, és a laikusoknál ezek a képességek nem bontakoznak ki. Erről szól az úgynevezett "szakértői hipotézis". Ám az amszterdami kutatás azt mutatja, hogy a formális képzés nélküli zenehallgatás is hasonló zenei képességeket hoz létre, mint a formális zenei képzés. Ezt mondja ki az úgynevezett "hallgatói hipotézis". Sőt az eredmények azt mutatják, hogy a zenehallgatók általában jobban teljesítenek az általuk kedvelt zenei stílusban, azaz bizonyos zenei képességeink annak köszönhetően fejlődnek, hogy zenét hallgatunk. Tehát hallgassunk és tanuljunk! Emellett ez az első tanulmányok egyike, amely hangsúlyozza az online zenehallgatás előnyeit mind a zenészek, mind a laikusok számára.

2008.08.15 13:58:30

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések