Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mit lát, ha kinéz az ablakon? A látvány depressziót okozhat!

kategória: Depresszió, Pszichológia

Brit kutatók kimutatták, hogy az olyan belvárosi lakásokban élők, akik közvetlenül a szembe lévő épület mellett laknak, sokkal nagyobb eséllyel lesznek depressziósok, mint szélesebb kilátással bíró társaik.


A brit King's College kutatói egy több éven át tartó kutatássorozat eredményeként kimutatták, hogy mintegy 25 százalékkal gyakoribb a depresszió kialakulása az olyan belvárosi embereknél, akik nagyon közel élnek a szemközti lakóházhoz.

Dr. James Collins, a King's College pszichológiai és neurológiai intézetének munkatársa, a kutatás vezetője a kísérletsorozat eredményeit bemutató cikkben elmondta, hogy ez több tényezőnek is köszönhető, elsősorban a közösségi élet hiánya okozza, és közrejátszik az is, hogy a lakók magánszférájukat, magánéletüket veszélyben érzik, hiszen elkerülhetetlen, hogy a közelben lakók életének akarva-akaratlanul is "nézője" lesz, és ebből következően azt feltételezi - legtöbbször helyesen - hogy a szomszédja is legalább ilyen mélységben tudja tanulmányozni az ő mindennapjait is.

Egy korábbi tanulmányban már amerikai pszichológusok kimutatták, hogy azon otthonához, esetleg ágyhoz kötött betegeknél lényegesen nagyobb arányban következik be a gyógyulás, akik rálátnak az utcán történő eseményekre, és így úgy érezhetik, hogy még részei a társadalomnak, a közösségnek. Az ilyen - főleg idős - embereknél kisebb a szellemi leépülés sebessége, mert elfoglalják magukat az utcán történő eseményekkel, véleményezik a járókelők öltözetét, felháborodnak egy-egy szabálytalan autóson, és így tovább. Ez utóbbi tevékenységek mind-mind edzik az agyat, hiszen kognitív és érzelmi válaszokat indukálnak, szellemi tevékenységet generálnak.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.15 06:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések