Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mit egyen, hogy ne butuljon el?

kategória: Alternatív medicina, Neurológia, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A zsírokban szegény, ám rostokban gazdag, vérnyomáscsökkentésre is javasolt étrend megakadályozhatja a memória romlását és élesíti az elmét is - derült ki egy, a 2009-es

Nemzetközi Alzheimer-kór Konferencián bemutatott tanulmányból.

A DASH-diétának is nevezett étrend főként zöldségeket és gyümölcsöket, dióféléket és hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát és zsírszegény tejterméket tartalmaz, sót, édességet és vörös húsokat csak ritkán szabad fogyasztani. Heidi Wengreen, az Utah Állami Egyetem dietetikus docense munkatársaival összesen 3831 65 év feletti, a demencia jeleit nem mutató embert vont be a vizsgálatba, amelynek kezdetekor kikérdezték őket étkezési szokásaikról. Annak alapján, hogy mennyire közelít az étrendjük a DASH-diétához, öt csoportba osztották őket.

A 11 éves nyomonkövetési idő során négy alkalommal mérték fel a résztvevők kognitív képességeit, köztük a memóriát, a problémamegoldó képességet és a figyelmet. Kiderült, hogy az első csoportba sorolt emberek érték el a legjobb eredményt a teszteken a vizsgálat kezdetekor és náluk romlottak a legkevésbé a kognitív képességek.

"Nem könnyű betartani a DASH-diétát, mivel összesen 8-10 adag gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztani naponta" - mondta el Ron Munger, az egyetem dietetika professzora, a tanulmány társszerzője. "Az amerikaiak közül csak 25 százalék eszik meg öt adagot is naponta. Van még hová fejlődnünk."

A tanulmány nem bizonyítja, hogy maga a diéta lassítja a szellemi hanyatlást, lehetséges, hogy az egészséges étrenddel együtt járó más életmódi tényezők is hozzájárulnak a védő hatáshoz. Másrészt viszont a diétáról bebizonyosodott, hogy biztonságos, hatékony és csökkenti a vérnyomást, így mindenképpen érdemes így táplálkoznunk.

Animáció: HáziPatika.com

2009.07.17 14:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Apró szépséghibáktól a visszérbetegségig

Egyre gyakrabban érzi ólomsúlyúnak a lábát, esténként pedig úgy elfárad, hogy legszívesebben csak felpolcolt lábakkal pihenne? Korábban sima lábszárán itt-ott aggasztó kék erek domborodnak ki? Valószínű, hogy önnél is a visszérbetegség jelentkezett.

tovább


Szponzorált hirdetések