Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az agyat fenyegető veszély egyszerű tesztje

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Néhány meghökkentően egyszerű vizsgálat révén bárki képet kaphat arról, hogy mekkora a rá leselkedő demencia és stroke kockázata.

Kézfogás-teszt
Az erős marok nem csak az önbizalom jele lehet az orvosok szerint, hanem az egészségi állapotot is tükrözheti. Az Amerikai Neurológus Társaság 64. éves konferenciáján közzétett kutatás során 2500 férfit és nőt vizsgáltak több mint tíz évig, és kimutatták, hogy a demencia és a stroke kockázata összefüggésbe hozható a kutatás elején mért kézfogáserősséggel. Az erős kézfogás a stroke 42 százalékkal alacsonyabb kockázatával függött össze a 65 éven felüliekben a gyengébb markú résztvevőkhöz viszonyítva. Erica Camargo, a tanulmány szerzője azzal magyarázza az összefüggést, hogy az agyi vaszkuláris rendellenességek többféleképpen is megnyilvánulhatnak. Ha valakinek különösen gyenge a kézszorítása, az azt jelezheti, hogy nincs rendben az általános szív-érrendszeri egészsége, stroke fenyegetheti.

Járásvizsgálat
Ugyanebből a kutatásból az is kiderül, hogy az általában gyorsabban járó emberekben sokkal alacsonyabb a demencia kialakulásának kockázata. Azokban, akik középkorúként lassabban jártak, másfélszer nagyobb az elbutulás kialakulásának valószínűsége.

Alvásteszt
Aki nyitott szemmel alszik, arra a memóriapanaszok nagyobb kockázata leselkedhet idősebb korában. A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem legújabb kutatásából kiderült, hogy akik óránként öt percnél hosszabb időre ébrednek fel, azoknak az agyában nagyobb valószínűséggel alakul ki amiloid fehérjelerakódás, ami az Alzheimer-kór előjelének számít. A teszt arra is felhívhatja a figyelmet, hogy az alvásidő nem azonos az ágyban töltött idővel: a kísérlet résztvevőinek többsége ugyan fizikailag nyolc órát töltött ágyban, az átlagos alvásidejük azonban közelebb volt a hat és fél órához. Az alanyok 25 százalékában kimutatták az amiloid plakkok jelenlétét.

2012.03.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések