Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mire ne használjuk a fogainkat?

kategória: Fog- és szájbetegségek

Rossz fogak, rossz szokások, lesújtó a helyzet Magyarországon
Aki egészséges fogakat szeretne, annak nem feltétlenül szükséges százezreket költenie fogorvosra, mert elég, ha néhány dolgot másképpen végez a megszokottnál. "Érdemes odafigyelni a szélsőséges hőmérséklet-változásokra, mert például egy jégkocka elszopogatása mikroszkópikus repedéseket okozhat a fogzománc felszínén, ami egyre súlyosabb fogászati problémákhoz vezet. Hasonló a helyzet a télen fogyasztott forró teával vagy a forralt borral. A fogakra ható nagy nyomás akár fogtöréshez is vezethet, ezért érdemes kerülni a barack és a szilvamagok szájban tartását, rágcsálását, illetve a pattogatott kukorica magvainak rágása sem javallott. További fogromboló hatást fejt ki a fogak nem rendeltetésszerű használata is, így pédául nem tanácsos sörnyitásra, címkék letépésére, dió és pisztácia felbontására használni az ép fogazatot, ugyanis ilyen és hasonló tevékenységek során a fogak kicsorbulhatnak, eltörhetnek" - javasolja Dr. Csillag Zsolt, a Dental Concept fogászati szakértője.

A fogak egy másik nagy ellensége a fogszuvasodás. Kialakulásának leggyakoribb oka a savas ételek, italok fogyasztása és a napi folyadékszükséglet cukros üdítőkkel való biztosítása. A szájban található baktériumok lebontják a cukrot, glukózt, fruktózt, stb. A lebontás során a baktériumok savat termelnek, ami károsítja a fogfelszínt, tehát az egész napos folyadékpótlásra gyakorlatilag egyik cukrot tartalmazó üdítőital sem alkalmas káros mellékhatások nélkül.

A hideg-meleg és a mechanikai hatások kerülése mellett, a naponta legalább kétszeri fogmosás a legbiztosabb módszer az egészséges fogak megőrzésére, azonban kizárólag a rendszeresség és a megfelelő ideig tartó, alapos fogmosás lehet hatékony.
Médiatár főoldal
videó

Az ötperces fogmosás titka

Az ötperces fogmosás titka
Egy-egy alkalommal legalább 3 percig (ideális esetben 5 percig) szükséges fogat mosni a megfelelő tisztítóhatás eléréséhez, azonban vannak olyan helyek, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el, ezért fogmosás után a fogselyem használata is javasolt. Aki tapasztalatlan a fogselyem használatában, annak a fogorvosok inkább fogköztisztító kefék, a szájzuhany és szájöblítők használatát ajánlják, mivel a fogselyem nem megfelelő használata ínysérüléseket okoz.

A monotonitás következtében az emberek elveszítik időérzéküket, így 1 percnyi fogmosás után már nehéz megállpítani, hogy mennyi ideje folyik a tevékenység, ezért érdemes egy órát elhelyezni a fürdőszobában, ami segíthet a kellő ideig történő fogmosáshoz.

Animáció, videó: HáziPatika.com

2010.11.08 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az egészségpénztárakról jogász szemmel

Ha a kötelezően előírtakon túl szeretnénk gondoskodni arról, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük, illetve baleset vagy betegség esetén jövedelem-kiesésünket kívánjuk csökkenteni, a következő fejezetekben vázolt lehetőséget érdemes megismernünk.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések