Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

6 tipp: erre figyeljen, ha melegben sportol!

kategória: Sport, sport-egészségügy

Hamarosan itt a jó idő, ami azt jelenti, hogy elkezdhetünk gondolkodni azon, hogyan óvjuk magunkat a meleg ártalmai ellen, főleg sportoláskor. Biztonságban érezhetjük magunkat, ha követjük az amerikai Nemzeti Atlétikai Edzők Szövetsége és a Connecticuti Egyetemen működő Korey Stringer Intézet tanácsait. Az egyesület célja, hogy segítsen megakadályozni a sportolás alatt bekövetkező haláleseteket, különös tekintettel a stroke-ra.

Tippek

1. Fokozatosan növeljük a melegben történő edzés mennyiségét és intenzitását. Az akklimatizálódási folyamat két hétig tartson, ennyi idő alatt szokja meg a szervezetünk a nagyobb igénybevételt.
2. Tartsunk szünetet a gyakorlatok között, pihenjünk le rendszeresen.
3. Igyunk eleget az edzés előtt és közben is. A megfelelő folyadékbevitel egyik jele a limonádé színű vizelet - ha sötétebbé válik, az dehidratálódásra utal.
4. Válasszunk inkább hűvösebb napszakot a sportolásra - például a kora reggelt vagy az estét.
5. Ne kezdjünk nehezebb mozgásba, ha betegségre gyanakszunk, például láz, hasmenés vagy rendkívüli kimerültség esetén, ezek ugyanis csökkentik a szervezet meleggel szembeni ellenálló-képességét.
6. Ha edzés alatt rosszul kezdjük érezni magunkat, lassítsunk, esetleg álljunk meg! Előfordul, hogy melegben veszélyesen felmegy a testhőmérséklet, ami stroke-hoz, ezzel összefüggésben pedig agyvérzéshez, eszméletvesztéshez vagy akár halálhoz vezethet. A szédülés, erős izzadás, sápadtság, fejfájás és hányinger pedig a napszúrás következménye, amelyet pihenéssel és sok folyadék fogyasztásával kezelhetünk.

2011.05.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Azok a boldog nyugdíjas évek...

A háztól az utazásig ezer dolognál természetesnek tartjuk, hogy meg kell tervezni. Miért lenne más a helyzet éppen a nyugdíjas évekkel? Mi magunk döntjük el, hogy anyagi biztonságban telnek-e.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések