Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mire jók mégis a szabadgyökök?

kategória: Öregedés

Az érelmeszesedéstől az öregedésig minden rosszért a szabadgyököket hibáztatják. Egy svéd kutatók által végzett vizsgálat, melynek eredményeit a Journal of Physiology közölte, azt mutatja, hogy mint sok élettani jelenség, ez is adagolás kérdése: kevés ilyen molekula kedvező, sőt létfontosságú lehet a szív egészséges működéséhez.

Az élő szervezetben bármilyen molekula válhat szabadgyökké, ha valamiért elektront veszít, és az egyensúlyi állapothoz a páratlan elektronszámból újra párosra van szükség. Ilyenkor az anyagcsere folyamán keletkező szabad kötőhelyre a szabad gyök a környezetében lévő molekulákat károsítva igyekszik elvenni, amire szüksége van.

A szabadgyökök káros hatását az antioxidáns enzimrendszer ellensúlyozza. Az antioxidánsokat döntően az egészséges táplálkozással, a vitaminokkal és ásványi anyagokkal vesszük magunkhoz.

Az eddigi tudományos elképzelések szerint az egészséget az szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlya, sőt lehetőleg az antioxidánsok túlsúlya jellemzi, de most Hakan Westerblad, a Karolinska Institutet professzora vezette munkacsoport tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a szabadgyököknek fontos szerepük van a szív egészséges működésében. "Egészséges körülmények között a szabadgyökök fontos jeleket továbbítanak a receptorok között. Csak nagy mennyiségük és sokáig tartó hatásuk okozhat betegséget" - mondta el a munkacsoport vezetője.

Ha a szervezetnek bármilyen okból nagyobb teljesítményre van szüksége, a szimpatikus idegrendszer béta-receptorainak ingerlése szabadgyökök fokozott keletkezéséhez vezet a sejtek fontos részében, a mitokondriumban, és ezek a szabadgyökök a szívizomsejtek erélyesebb összehúzódását váltják ki. Ez létfontosságú, ha fizikai teljesítményünket fokozni kell. A svéd kutatók egerek szívizom sejtjeit vizsgálva azt találták, hogy ha a szabadgyökök megjelenésének növekedését antioxidánsok adásával gátolták, akkor a béta-receptor ingerlésének alig volt hatása a szívizomra.

2011.03.10 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések