Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mire jó a masszázs?

kategória: Alternatív medicina

A masszázst több ezer éve ismerik. Alkalmazták az ókori Görögországban, Japánban, Kínában, Egyiptomban és Indiában. Nyugaton egy időre háttérbe szorította a gyógyszeres orvoslás, de ma ismét népszerű.

Napjainkban több mint 80 féle masszázsból választhatunk. Mindegyiknek az a célja, hogy ellazítsa a szöveteket, serkentse a vér és az oxigén áramlását, valamint csökkentse a fájdalmat. Az alábbiak a legelterjedtebbek közé tartoznak:

Shaitsu masszázs: A masszőr olyan pontokra fejt ki nyomást az ujjaival, amelyek az éltető energia továbbításában játszanak fontos szerepet.

Mélyszövet-masszázs: Különböző ütésekkel és az ujjakkal való nyomkodással lazítja ki a merev izmokat.

Svéd masszázs: A masszőr hosszan csapkodja, gyúrja és dörzsöli az izmokat, hogy rugalmasabbá váljanak.

Nyomáspont-masszázs: A terapeuta az izmokban megtalálható csomókra mér hosszú, erőteljes nyomást. Gyakran ezek a csomók okolhatóak a test többi részében észlelhető kellemetlen tünetekért.

A masszázs főleg alsó hátfájás, daganat, szívműtét, idegesség, migrén, és magas vérnyomás esetén lehet hasznos. Az Ohiói Egyetem kutató szerint ezen felül még számos jótékony hatása lehet. Edzés után könnyebben regenerálódnak az izmok, és kevesebb rostszáluk sérül, ha masszázzsal fejezzük be a sportot. Ilyenkor fehér vérlemezkék sem találhatóak bennük, ami azt jelzi, hogy a szervezetnek nem kell a sérült izom helyreállításán dolgoznia.

Az Amerikai Masszázsterápiás Szövetség (AMTA) a következő tanácsokkal látja el az érdeklődőket:

-   Kezelés előtt ne együnk.

-   Érkezzünk időben. A sietség nehezíti az ellazulást.

-   Csak annyi ruhát vegyünk le, amennyi hiányától még nem érezzük kellemetlenül magunkat. Arról azonban győződjünk meg, hogy a rajtunk maradt darabok nem nehezítik a masszőr munkáját.

-   Szóljunk, ha bármilyen olajra, krémre vagy púderre allergiásak vagyunk. Legtöbbször lehet őket mással helyettesíteni.

-   Azt is jelezzük, ha valami kellemetlen.

-   Az izmainkat és az elménket is lazítsuk el. Lélegezzük nyugodtan.

-   Aki szédül masszázs után, lassan keljen fel az ágyról.

-   Kezelés után igyunk sok vizet.

2011.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések