Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevés alkohol is balesetveszélyes

kategória: Alkoholizmus, Balesetek, elsősegély

Már egy kis pohár bor vagy sör is növeli a súlyos sérülésekkel járó autóbalesetek kockázatát. A Kaliforniai Egyetem kutatása arra figyelmeztet, hogy már 0,01 százalék véralkoholszint mellett is jelentősen nő a komoly balesetek előfordulási aránya. Az Addiction című folyóiratban megjelent tanulmányban az 1994 és 2008 közötti amerikai baleseti statisztikákat elemezték ki.

A kutatás szerint a legbiztonságosabb az, ha a sofőr vezetés előtt egyáltalán nem fogyaszt szeszt. Már az alig kimutatható mennyiségű alkohol is 4,33 százalékkal növeli a könnyű balesetek megtörténtének valószínűségét, és 3,17 százalékkal a súlyos sérülésekkel járókét. "Egészen kevés ital hatására is hajlamosabbá válunk a gyorshajtásra és a biztonsági öv helytelen bekötésére, így okozva komoly baleseteket" - mondta el David Philips szociológus, a tanulmány szerzője. Általánosan: a vizsgált esetekben minél többet ivott a sofőr, annál gyorsabban vezetett, és annál súlyosabb sérüléseket okozott.

Az egyes országok eltérően szabályozzák, mennyi ital elfogyasztása után szabad még volán mögé ülni. Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, míg Németországban 0,05, Japánban 0,03, Svédországban 0,02 százalék lehet a sofőr véralkoholszintje. Amerikában 0,08 százalék a határérték. A kutatók remélik, hogy eredményeik hatására szigorítani fognak a szabályozáson, hiszen ezáltal életeket menthetnek meg.

2011.07.19 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések