Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mini szívpumpát ültettek egy 50 éves asszonynak

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Német orvosok sikeresen beültették a világ legkisebb mesterséges szívpumpáját, amely hatékonyabb és kevésbé zavaró, mint a korábbi eszközök.

Az első páciens egy 50 esztendős asszony, aki július végén kapta meg a 92 grammos, műanyagból é

s titánból készült pumpát, és jelenleg normális életet él otthonában - áll a Heidelberg Egyetemi Kórház közleményében.

"Teljes egészében helyettesíti a szív bal kamrájának működését, különlegesen halk és hatékony működésével" - nyilatkozta a kórház szívsebészeti osztályának vezetője, Matthias Karck.

Az eszköz abban is segíthet a betegeknek, hogy áthidalják azt az időt, amíg donort találnak a szívátültetéshez. A pumpa annak az úgynevezett DeBakey-pumpának az ötödik generációja, melyet az amerikai szívsebész, Michael DeBakey fejlesztett ki az 1990-es években. A szerkezetet a beteg szív mellett lehet viselni, és működését külső elektronikus jelekkel lehet felügyelni és szabályozni.

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.25 18:25:36

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések