Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mini szívpumpát ültettek egy 50 éves asszonynak

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Német orvosok sikeresen beültették a világ legkisebb mesterséges szívpumpáját, amely hatékonyabb és kevésbé zavaró, mint a korábbi eszközök.

Az első páciens egy 50 esztendős asszony, aki július végén kapta meg a 92 grammos, műanyagból é

s titánból készült pumpát, és jelenleg normális életet él otthonában - áll a Heidelberg Egyetemi Kórház közleményében.

"Teljes egészében helyettesíti a szív bal kamrájának működését, különlegesen halk és hatékony működésével" - nyilatkozta a kórház szívsebészeti osztályának vezetője, Matthias Karck.

Az eszköz abban is segíthet a betegeknek, hogy áthidalják azt az időt, amíg donort találnak a szívátültetéshez. A pumpa annak az úgynevezett DeBakey-pumpának az ötödik generációja, melyet az amerikai szívsebész, Michael DeBakey fejlesztett ki az 1990-es években. A szerkezetet a beteg szív mellett lehet viselni, és működését külső elektronikus jelekkel lehet felügyelni és szabályozni.

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.25 18:25:36

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések