Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minél idősebbek a nagypapák, annál aktívabbak

kategória: Öregedés

Knud Knudsen, a norvégiai Stavanger Egyetem szociológia professzora - aki 67 évesen maga is aktív nagypapa - annak járt utána, milyen szerepet töltenek be az európai nagypapák unokáik életében. Vizsgálatai során a professzor arra a megfigyelésre jutott, hogy míg az unoka érkezését követően általában a nagymama tölt be aktívabb szerepet a fiatal szülők életében, addig az idő előre haladtával egyre nagyobb szerep jut a nagypapáknak is.

Knud Knudsen 5500 hatvan és nyolcvanöt év közötti nagypapát követett nyomon Európa 11 országában, és megállapította, hogy egyre több nagyszülő veszi ki a részét az unokák nevelésében. A tanulmányból arra is fény derült, hogy azok a nagypapák, akik mellett egy nagymama is áll, könnyebben kapcsolódnak be az unokák mindennapjaiba, és minél idősebb egy férfi, annál jellemzőbb lesz rá, hogy törődni akar az unokáival.

A három generáció között ma szorosabb a kapcsolat, mint korábban, ennek hátterében több ok is állhat. Először is, egyre tovább élünk, és egyre tovább maradunk egészségesek, másodszor - a modern technikának hála - egyre könnyebb a kapcsolatteremtés, végül pedig a mai szülők jóval elfoglaltabbak a munkájuk és karrierjük révén, mint elődeik, ezért több segítségre szorulnak a gyereknevelés terén. Az egészséges és fitt nagypapák nagy segítséget tudnak nyújtani a fiatalok számára, cserébe pedig részük lehet abban az örömben, amit egy unoka jelent.

Emellett Knudsen professzor azt is megjegyezte, hogy míg egy hetvenes nagypapa mellett általában még ott a felesége, addig egy hetvenes nagymamáról ez már nem sokszor mondható el. A fiatal partner pedig ösztönzően hathat a nagypapákra, hogy ők is aktív részei legyenek a családnak. Ez lehet az oka annak,  hogy míg hatvan fele még a nagymamák szerepe a jelentősebb, hetven felé haladva a nagypapák kerülnek az élre. A vizsgálat során a 11 európai ország között nem mutatkozott jelentős eltérés a nagypapák szerepét illetően.

2012.11.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések