Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mindent a lisztérzékenységről

kategória: Allergia, Gyomor- és bélproblémák

A lisztérzékenység egy autoimmun rendellenesség, amelynek következtében a szervezet túlérzékennyé válik a búzában és más gabonafélékben lévő fehérjével, a gluténnel szemben. A betegség immunreakciókat indít be a vékonybélben, ennek következtében károsodik a vékonybél nyálkahártyája, a tápanyagok felszívódása pedig csökken. Hiánybetegségek és táplálkozási zavarok léphetnek fel.

A betegség növelheti az egyes típusú cukorbetegség, a szarkoidózis, a szklerózis multiplex, a fibromialgia, az artritisz, a máj és pajzsmirigybetegségek, az asztma, a Crohn-betegség illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

A leggyakoribb tünetek: hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, émelygés, hányás, növekedési zavarok, vérszegénység, súlyveszteség, letargia, fáradtság, bőr- és csontproblémák, terméketlenség, szájfekélyek és viselkedészavarok (depresszió, szorongás, skizofrénia). Gyakori, hogy a betegség kezdetben teljesen tünetmentes.
A lisztérzékeny betegek száma 1974 óta minden tizenöt évben megduplázódik. Ma már rengeteg módszer segíthet a gluténmentes életben: egyre több a gluténmentes élelmiszer, sőt már olyan éttermek is léteznek, amelyek csak gluténmentes ételeket kínálnak étlapjukon. A betegség önmagában is nagy terhet ró a páciensekre, de a gluténmentes élelmiszerek ára is komoly problémát jelenthet. Ennél is nagyobb gond, hogy sok helyen az élelmiszerek csomagolásán a gyártók még mindig nem kötelesek feltüntetni, hogy az adott termék tartalmaz-e glutént, vagy sem.

2011.02.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább


Szponzorált hirdetések