Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mindennapi bűneink

kategória: Gondolta volna?

Mindenki tisztában van vele, hogy a dohányzással, a túl sok ivással és a gyorséttermi ételekkel árt az egészségének, de ki gondolná, hogy egészen hétköznapi cselekedeteinkkel is rosszat tehetünk magunknak? Lássuk a hét bűnt, amit nem is tartunk bűnnek, pedig ideje leszoknunk róla!

Első a mindennapi zuhanyozás. Ezzel a látszólag ártatlan tevékenységgel kiszárítjuk a bőrünket, és akár fertőzéseknek is kitehetjük magunkat. Dr. Nick Lowe bőrgyógyász azt javasolja, használjunk szappanmentes tisztálkodószereket és forró víz helyett langyossal mosakodjunk!

Második bűnünk a napi nyolc óra alvás. Jim Horne professzor szerint ez a modern luxus csak fáradtabbá teszi az embert, sokkal hasznosabb, ha napközben beiktatunk egy-két rövid szundikálást. Attól sem kell megijedni, ha éjjel felébredünk, és nem tudunk visszaaludni. Ilyenkor inkább foglaljuk el magunkat valami hasznos tevékenységgel.

Harmadik gyakori hiba, hogy fogmosás után öblögetünk. Dr. Phil Stemmer fogorvos szerint ezzel lemossuk azt a védőréteget, melyet a fluorid képez a fogunkon. Legjobb, ha fogmosás után legalább fél órán keresztül semmilyen folyadékot nem fogyasztunk, sőt a fogkefét sem szükséges benedvesíteni használat előtt. Másik fontos dolog, hogy étkezés után legalább fél órát várjunk, mielőtt megtisztítjuk a fogunkat, az ételben található savak és cukor ugyanis legyengíti a fogzománcot, és ha közvetlenül ezután megmossuk a fogunk, tulajdonképpen leszedjük a zománcot, mielőtt az újra megerősödne.

Negyedik bűnünk, hogy ülünk a WC-n, ahelyett, hogy guggolnánk. Pedig az utóbbi sokkal természetesebb póz lenne, és kevesebb erőlködést igényelne részünkről. Megoldás lehet erre, ha a lábunk alá helyezünk egy alacsony sámlit, ezzel sokat javíthatunk az emésztésünkön.

A takarítással is ártunk magunknak! Ez az ötödik jellemző bűn. Akik túl sok időt töltenek lakásuk rendbetételével, azoknak általában magasabb a vérnyomásuk, még ha nem maga a tevékenység okozza is ezt, hanem az idegeskedés amiatt, hogy mikor szakítsunk rá időt. A háztartási eszközök használata ráadásul növeli az asztma kockázatát. Kell ennél jobb indok arra, hogy sutba vágjuk a porszívót?

Hatodik bűnünk a helytelen légzés. A kor előrehaladtával egyre inkább átállunk a mellkasi légzésre, holott a hasunkból kellene lélegeznünk, ahogy azt a csecsemők is teszik. Szerencsére újra meg lehet tanulni a helyes légzést, amely ideális esetben percenként 12-20 lélegzetvételből áll, rövid szünettel a ki- és belégzések között.

Utolsó bűnünk a vacsora utáni szieszta. Egy nehéz nap után jólesik egy gyors vacsora, ami után kényelmesen végignyúlhatunk a kanapén. Így azonban a táplálék nagy része zsírként raktározódik el bennünk. Helyesebb, ha reggelre koncentráljuk a nagyobb kalória-bevitelt, mivel így napközben több esélyünk van elégetni azt. A legegészségesebb, ha többször eszünk keveset, a napot pedig könnyű vacsorával és némi tornagyakorlattal zárjuk.

2011.05.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább


Szponzorált hirdetések