Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mindenki tud az SM betegekről?

kategória: Neurológia

A SejtMag Magazin a gyógyíthatatlan idegrendszeri károsodással élő sclerosis multiplexes betegek ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja. A 2012. tavaszi lapszámban riport olvasható a budapesti SM betegeknek segítő önkéntes hálózatról, egy több száz beteget érintő telefonos segítő szolgálat elindulásáról, a nyíregyházi SM rehabilitációs központ fejlesztéseiről. Tudományos rovatában kiemelten foglalkozik a betegek orvosi együttműködése és a terápiás eredményesség összefüggéseivel, a gyógyszerek kockázatainak felmérésével, a közösségi hírekből többek között az is kiderül, hogy egyre egységesebb a hazai SM civil mozgalom.

Az együttműködő beteg jobban gyógyulhat, mert a gyógyszerek pontos adagolása az egyik előfeltétele annak, hogy a kezelés eredménnyel járjon - figyelmeztetett dr. Rózsa Csilla neurológus szakorvos az SM nővéreknek tartott továbbképzésen a közelmúltban. Ugyanitt dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének orvosi kommunikációs vezetője arról adott képet, hogyan kell értékelni a gyógyszerek kockázatait.

A nővérképzésen jelentették be annak a támogató programnak az elindulását is, amely keretében több száz hazai SM betegnek ajánlanak fel telefonos háttértámogatást a mindennapokhoz, hogy az eddiginél több lehetőségük legyen megbeszélni a betegséggel összefüggő kérdéseiket, kételyeiket, s visszajelzéseket adni. Először Békés megyében, de immár Budapesten is elindult az SM betegeket segítő önkéntes program: nyugdíjas, gyógytornász, de menedzser is jelentkezett, összesen 22 önkéntes tevékenykedik az Ökumenikus Segélyszervezet égisze alatt, hogy otthonukban segítsék az SM betegeket.

Egyre kiterjedtebb a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete: a városi és megyei klubok, egyesületek és alapítványok mellé a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei SM Társaság és a Győr-Moson-Sopron megyei SMesély Egyesület is csatlakozott. A közösségi hírek között olvasható, hogy mintegy nyolcvan résztvevővel startol idén május 7-11. között az SM betegek versengése, az abilympia, valamint országszerte készülnek az SM május 30-i világnapjára is, amelyre egy országos fotópályázat keretében várják az SM betegek életéről készülő fényképeket.

Lapkiadó a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete, lapalapító a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány, az újság PDF formátumban letölthető a betegszervezetek honlapjáról.


Animáció: HáziPatika.com

2012.04.23 00:02:00

forrás: 50plusz


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések