Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mindenképpen veszélyes vezetés közben mobilozni

kategória: Gondolta volna?

Kihangosítóval is veszélyes a mobilozás vagy a hangvezérelt SMS-ezés vezetés közben, mert mindenképpen elvonja a vezető figyelmét, az agy ugyanis nem képes egyszerre mindkét feladatot biztonságosan elvégezni - figyelmeztetett kutatásai alapján Robert Rosenberger egyetemi professzor a Technology and Society Magazine című szaklapban közzétett tanulmányában. A kéz használata nélkül működtethető, a gépkocsikba mind gyakrabban beépített korszerű készülékek nem mérséklik a figyelmetlen vezetés kockázatot, ellenkezőleg: a biztonság hamis illúzióját kelthetik - állítja. "Az emberek könnyen azt gondolják az új technológiák láttán, hogy most már semmi gond, hiszen oda sem kell nézniük, ha telefonálnak, arról nem is szólva, hogy ha már egyszer beépítették azokat, akkor nyilván biztonságosak is" - mondta Rosenberger professzor.

A vezetés közbeni mobilhasználatot abból a megfontolásból tiltották be nagyon sok országban, hogy a készülékek elvonják a vezetők figyelmét a forgalomról. Egyes felmérések szerint egy három másodperces kihagyás - például amíg valaki a mobiljára pillant - kétszeresére növeli a kormánykerék mögött elkövetett hibák számát. Rosenberger professzornak meggyőződése, hogy a probléma gyökere maga a beszélgetés, az a körülmény, hogy a vezető egy másik személy szavaira figyel a forgalom helyett. "Ha valaki társalog a mobilján, vagy szöveges üzenetet készül küldeni, minden más háttérbe szorul, és csak egyetlen dologra összpontosít: a hozzá beszélő hangra, illetve a szövegre."

Szimulációs vizsgálati eredmények már korábban is bizonyították, hogy ha a vezető nem akar odafigyelni a beszélőre, akkor is lefoglalja agya egy részét a hozzá szóló hang, és ez óhatatlanul kizökkenti a koncentrációból. A professzor utalt arra a 2006-os tanulmányra is, amely szerint a vezetés közbeni mobilozás olyan, mintha a sofőr részegen markolászná a kormánykereket. Egészen más helyzet az, ha a vezető olyannal beszélget, aki mellette ül az autóban, mivel ilyenkor a társalgás menete alkalmazkodni tud a forgalmi változásokhoz. "Ha például közeledik egy mentőautó, mindketten elhallgatnak, és a szirénára figyelnek. A mobil másik végén lévő személy azonban nincs, nem is lehet tudatában a váratlanul kialakuló szükséghelyzetnek."

2013.06.10 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések