Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden özvegyembernek szüksége lenne társra

kategória: Depresszió, Öregedés

Egy új kutatás szerint azok a férfiak, akik még évekkel a feleségük halála után sem alakítanak ki új kapcsolatot, az átlagosnál jobban ki vannak téve a mentális betegségeknek.

A kutatók 691 olyan svéd férfit vontak be a vizsgálatukba, akik rákos betegség következtében veszítették el a feleségüket. Úgy tapasztalták, hogy azok, akik öt éven belül új társra leltek, sokkal sikeresebben birkóztak meg a fájdalommal. Azoknak azonban, akiknek ez nem sikerült, nagy valószínűséggel kellett szembenézniük depresszióval, szorongással, alvászavarokkal és az érzelmeik eltompulásával.

A Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói azt is megállapították, hogy a magányos özvegyemberek az átlagosnál gyakrabban szedtek altatót és antidepresszánst is. "Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a társukat elveszítő embereket gyakran sújtják rövid ideig tartó mentális betegségek. A mostani felfedezés rávilágít, hogy ez a veszély évekig fennáll, főleg akkor, ha az illető nem talált új partnert" - magyarázta Gunnar Steineck professzor.

A legjobb gyógyír a fájdalomra pedig nem más, mint egy új szerelem. "Még több kutatást kell végeznünk, hogy feltárjuk a mélyben zajló folyamatokat, de az tény, hogy az érzelmi támogatás, amit egy társtól kaphatunk, segít feldolgozni a gyászt, és véd a mentális betegségek ellen. Elképzelhető azonban, hogy fordított a helyzet: a veszteséggel jobban megbirkózó férfiak azok, akik újra hajlandóak párt keresni maguk mellé" - összegezte a kutató.

2012.01.01 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések