Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden nemzet hízik, csak az olaszok karcsúsodnak?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Táplálkozás

Hol vannak már a "testes Mammák", a múlt sztereotipizált teltkarcsú olasz hölgyei? Egy friss tanulmány szerint a nyugati világ elhízás járványa ellenére egyedül az olasz nők válnak egyre vékonyabbá.

A szakértők szerint ez az Olaszországban végbe menő jelentős kulturális változásokkal, az egészséges mediterrán étrenddel, és egyszerűen a nagyobb testtudatossággal magyarázható.

Médiatár főoldal
videó

Ön ELfogyasztja, mi LEfogyasztjuk!

Ön ELfogyasztja, mi LEfogyasztjuk!
Maria Rosaria D'Isanto trevisiói táplálkozási szakértő elmondta, hogy ha szemügyre vesszük az 1950-es évek színésznői, például Sophia Loren vagy Gina Lollobrigida fényképeit, jól látható, hogy a szépségideál már teljesen elüt a világháborút követő időszaktól.

Őt igazolja a The Lancet folyóiratban megjelent globális tanulmány is, amelyből kiderül, hogy az olasz nők testtömeg-indexe (BMI) az 1980-as 25,2-es átlagértékről 1990-ben 24,9 pontra, 2008-ban pedig 24,8 pontra esett vissza, ami éles ellentmondásban van a világ más részein jellemző irányvonallal.

Nagy-Britanniában a nők átlagos testtömeg-indexe az 1980-as 24,2 átlagértékről 1990-ben 25,2-re, majd 2008-ra 28,3 pontra ugrott. Az amerikai nők esetében a BMI emelkedése még ennél is megdöbbentőbb: az 1980-as 25,0-ról 2008-ra 28,3 pontra ugrott.

D'Isanto szerint az olasz nők egyszerűen tájékozottabbak a testsúllyal kapcsolatos kérdésekben.

"Emelkedett az iskolázottság szintje, ami azt hozta magával, hogy egyre többen ismerik fel a túlsúly és az egészségi állapot közötti összefüggést. Az új generáció már nem azt vallja, hogy a kövér a szép" - véli a szakértő.
Az utóbbi 30 évben az iskolákban szervezett közegészségügyi kampányok is sokat segítettek, és az olasz nők többet mozognak, mint valaha. Végül, de nem utolsósorban a szülők tudatosabbak az étkezésben, mint a nagyszülők, akik még azt vallották, hogy a "nagyevés" a gazdagság jele.

Médiatár főoldal
videó

Cikória - Az ehető levelek

Cikória - Az ehető levelek
Pietro Migliaccio, az Olasz Élelmiszertudományi Társaság elnöke szerint Róma és Milánó utcáin ma már alig lehet megkülönböztetni egy 30 évest egy 45 évestől, vagy egy 40 évest a 65 évestől. "Ha megnézzük a skandináv, német vagy ukrán nőket, fantasztikusan néznek ki 18-20 évesen, ezt követően azonban elhagyják magukat, és már 35 éves korukra petyhüdtté válnak" - állítja Migliaccio. "Nem arról van szó, hogy többet járnak fodrászhoz. Az olasz nők a legelegánsabbak nők közé tartoznak Európában, és többet törődnek az alakjukkal, mint más nők, még akkor is, ha túlsúlyosak vagy elhízottak."

Migliaccio úgy véli, a BMI ezen kívül azért is csökken, mert az olaszok általánosságban egyre magasabbak, és ma már kosárlabda vagy röplabda csapatokat is szervezhetnek. Az elmúlt 100 évben körülbelül 10 centiméterrel nőtt az átlagos testmagasság.

De miért? A jó étrend és az egészségesebb életmód miatt, és azért, mert boldogabbak - állítja a szakember.

Copyright AFP [2011] / Translation Medipress

Videó: HáziPatika.com

2011.02.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A bogyók száma korral nő?

A krónikus betegségek fő céltáblája az idősebb nemzedék. A helyes gyógyszerszedési gyakorlat - leegyszerűsítve: miből mikor mennyit és hogyan? - megismerése a mellékhatások számát csökkenti, és emellett pénztárcakímélő megoldás.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések