Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden második magyar felnőtt elhízott

kategória: Elhízás

Nem változott az elhízottak aránya az elmúlt négy évben: minden második felnőtt elhízott Magyarországon. Egy friss felmérése szerint a lakosság húsz százaléka túlsúllyal küzd, az átlagos BMI (testtömegindex) továbbra is 26-os.

A Szinapszis Kft. piackutató cég 2008 óta vizsgálja a felnőtt lakosság egészségi állapotát, egészségtudatosságát. A legfrissebb, 2012 végén készített adatfelvétel alapján elmondható, hogy a magyarok körében magas, átlagosan 54 százalékos a csekély vagy jelentős túlsúllyal küzdők aránya, közel 20 százalékuk esetében legalább 30-as BMI érték mérhető.

Életkor alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik az elhízásnak a testtömeg és a testmagasság figyelembevételével kalkulált indexével: 26 év alatt "csupán" 22 százalék a súlyfelesleggel küzdők aránya, 45 év felett már 65 százalék körül alakul ez a szám. Az elmúlt években az elhízás mutatói gyakorlatilag semmit nem változtak, a 2008 óta éves gyakorisággal végzett reprezentatív felmérések eredményei alapján minden alkalommal 26-os érték körül alakult a BMI.

A krónikus betegek aránya sem mutat jelentős változást. Az életkori adottságokhoz kapcsolódóan az elhízás döntően a krónikus betegségben szenvedőket érinti: 10-ből mintegy 7 beteg esetében legalább 25-ös a BMI, átlagosan pedig 28-as érték mérhető az érintettek körében. Egészséges társaiknál a túlsúlyosak aránya valamivel 50 százalék alatt marad, a testtömegindex pedig átlagosan 25-ös.

Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve nem tapasztalható jelentős változás a krónikus betegek arányában sem, évek óta, így 2012-ben is 40 százalék körül alakult ez a szám. Életkor szerint azonban jelentős különbségek mérhetők: 56-65 év között közel 60 százalék, 65 év felett pedig 65 százalék szenved valamilyen tartós betegségben. A vezető krónikus panaszok sorát a kardiológia betegségek vezetik: a magas vérnyomás (20 százalék), a mozgásszervi megbetegedések és a cukorbetegség (6-6 százalék).

2013.02.20 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Önnek mennyi a biológiai életkora?

Hogyan mérhetők a biológiai életkorra utaló, aktuális testi, szellemi állapotra jellemző paraméterek? Nem kell hozzá más, mint egy speciális "Bioaging" szoftver. Lássuk, miről is van szó.

tovább


Szponzorált hirdetések