Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden idők legsikeresebb német regényírója

kategória: Gondolta volna?, Programajánló

Karl May emlékévet tartanak a vadnyugati kalandregényeivel világsikert aratott német író születésének 170., halálának 100. évfordulója alkalmából Németországban. A rendezvénysorozat a Karl May él! című kiállítás megnyitójával kezdődött szombaton, az író születésének évfordulóján. A Szászország tartománybeli Hohenstein-Ernstthalban, az író szülőházban rendezett kiállítás mellett az év végéig csaknem száz további rendezvényen, tárlaton, felolvasóesten, könyvbemutatón emlékeznek Winnetou és Old Shatterhand "atyjára".

A kettős jubileum mellett egy harmadik évfordulót is megünnepelnek, hiszen ötven éve készült Az Ezüst-tó kincse című NSZK-jugoszláv westernfilm, amelyet 16 további koprodukció követett Karl May munkái alapján. A legendás filmek köré például Berlinben júliusban háromnapos fesztivált szerveznek, amelyen a sorozat valamennyi darabját levetítik.

A születésnap után alig öt héttel, március 30-án következik az emlékév másik kiemelt napja, a halálozás évfordulója, amelynek alkalmából az író sírjánál, az ugyancsak szászországi Radebeulban tartanak megemlékezést.

Karl May minden idők legsikeresebb német regényírója. Munkái eddig világszerte 200 millió példányban keltek el, és 42 nyelven jelentek meg. Az első film 1920-ban készült Karl May-regény alapján, az első hangosfilm pedig 1936-ban, és 1958-ban mutatták be az első olyan színes filmet, amely egy Karl May-művet dolgoz fel.

2012.03.02 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések