Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden harmadik felnőtt alvásproblémával küzd

kategória: Alvászavar, Diabétesz, Elhízás, Neurológia, Pszichiátriai betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

Az alvásproblémákkal küzdők 56 százaléka nem fordul orvoshoz problémájával - állítja a MedicalScan idén októberben végzett felmérése.

Az alvás életünk nélkülözhetetlen része. Életünk nagyjából egyharmadát (75 éves átlagéletkort véve alapul 25 évet) töltünk alvással, ami elengedhetetlen testünk és lelkünk feltöltődéséhez, megújulásához, és ahhoz, hogy másnap kipihenten ébredve, frissen folytathassuk mindennapjainkat. Mégis, a MedicalScan idén októberben végzett felmérése szerint az alvásproblémákkal küzdők - minden harmadik felnőtt - 56 százaléka nem fordul orvoshoz problémájával.

Ennek egyik oka a problémát bagatellizálása. Pedig a kialvatlanság ingerlékennyé, türelmetlenné tesz, és hatással van a hangulatunkra, így kihathat baráti és párkapcsolatainkra, családi életünkre is. Mindezeken túl, hosszú távon a kezeletlen álmatlanság testi egészségünkre is káros hatással van: gyengítheti az immunrendszert, szerepe lehet az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri panaszok kialakulásában. Az alvás hiánya tehát nem csak éjszakai kellemetlenség, hanem kihat nappali tevékenységeinkre, egész életünkre. Ezért is fontos, hogy alvásproblémáinkkal forduljunk háziorvosunkhoz.

Az álmatlanságban szenvedők azért sem fordulnak orvoshoz, mert nem szeretnének gyógyszert szedni, félnek azok mellékhatásaitól. Mindez érthető is annak ismeretében, hogy a hagyományos altatók általában biztosítják ugyan a kellő mennyiségű alvást, hatásuk azonban gyakran másnap is érződik: nappal is álmosságot (tompaságot) okozhatnak, ronthatják az emlékezetet, tompíthatják az autóvezetéshez elengedhetetlen reflexeket, és a koncentrációt. Tartós szedésük hozzászokást, illetve függőséget okozhat, a kezelés abbahagyásakor pedig megvonásos tünetek léphetnek fel. A helyes életmóddal mindez kiküszöbölhető.

"Köztudott, az hogy frissen ébredünk-e nem feltétlen függ az alvás mennyiségétől, alvásidő igényünk nagyon eltérő. Hányszor fordul elő azonban, hogy akár elegendő idejű alvás után is fáradtan ébredünk? Az alvás minősége ugyanis az, ami meghatározza a reggeli éberséget, frissességet, a másnapi teljesítőképességet, végső soron az életminőséget. Az alvás természetes folyamatain át ható gyógyszerrel nemcsak a megfelelő alvásmennyiség biztosítható, hanem az alvásminőség is javítható. A cirkadián alvás-ébrenlét helyreállítása pihentető alvást biztosít, így reggel frissen, kipihenten ébredünk, ugyanakkor a hagyományos altatók okozta kedvezőtlen nappali utóhatásokkal sem kell számolnunk" - állítja Dr. Szádóczky Erika, pszichiáter.

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

2008.11.26 09:46:55

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések