Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden harmadik ember testében képződik legalább egy daganat!

kategória: Daganatos betegségek, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Tudta-e?

Daganatos betegségek kialakulása esetén egyes sejtek függetlenítik magukat a szervezettől és őrült szaporodásba kezdenek. Ezzel létfontosságú szervek működését gátolják, minden energiát elszívnak a szervezettől, áttéteket képeznek és egyre jobban kiszipolyozva a gazdatestet legyengítik azt.

Csupán azért nem látszódik a halálozási statisztikákban ez a megdöbbentő adat, mert sokan azelőtt meghalnak valamilyen más betegségben, hogy a testükben kialakult rák hallatna magáról.

Ennek fényében még fontosabb figyelmeztetés, hogy a daganatos betegségek 30 százaléka elkerülhető lenne megfelelő életmóddal! - hívták fel a figyelmet szakemberek a Rák Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón, ahol kiosztották a "Célkeresztben a tüdőrák" sajtópályázat díjait is.

A Magyarországon évente elhalálozó 135-140 ezer ember 25 százaléka daganatos betegségeknek esik áldozatául, és míg Hollandiában a rákos betegek túlnyomó többsége 75-85 éves kora között hal meg, addig nálunk 60-65 évesen.

A különböző daganatos betegségek rizikótényezői közül 30 százalékot mondhat magáénak a dohányzás, 35 százalékot a helytelen táplálkozás és 10 százalékot egyes fertőzések. Márpedig ezen kockázati tényezőket mi magunk tudjuk leginkább csökkenteni - hívta fel a figyelmet a Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Egy szál cigaretta 5,5 perccel rövidíti meg az életet! - mondta a professzor majd hozzátette, hogy Magyarországon évente 32 ezer ember haláláért felelős a dohányzás.

Magyarország világelső a férfiak közti tüdődaganatok okozta halálozásban, a nőknél pedig 3. helyezettek vagyunk. Ez rendkívül riasztó adat!
Jó tudni!

Az érképzés gátlás azt a forradalmi újítást jelenti, hogy ma már gyógyszeresen képesek vagyunk az új daganatos erek képződését meggátolni azáltal, hogy elvágjuk a daganat tápanyag utánpótlását biztosító érhálózatot. Epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) gátló kezelés esetében pedig néhány receptor gátlásával azt éri el, hogy a daganatsejtek szaporodása, a daganat növekedésének üteme lassuljon/leálljon.A tüdőrák felismerése nehézkes, mivel alattomos betegségről van szó, csak az esetek 30-40 százalékában okoz tüneteket: elhúzódó köhögést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat és vércsíkos köpetet. Sajnos hazánkban évente 10 ezer új tüdőrákos esetet diagnosztizálnak, és 8 ezren meghalnak ebben a betegségben. Persze egyre jobb terápiák hozzáférhetőek, a hagyományos kemoterápia (amikor válogatás nélkül az egészséges sejteket is pusztítja a gyógyszer) és a sugárkezelés mellett célzott biológiai terápiákat is alkalmazhatnak az erre érzékeny daganatfajtáknál.
Az elmúlt időszakban az átlag fél éves túlélés 1 évre nőtt.

A "Célkeresztben a tüdőrák" sajtópályázat díjazottjai idén a következő újságírók voltak:

1. helyezett lett Tornyi Ferenc, a Magyar Rádió Debreceni Stúdiójának szerkesztő-riportere.

2. helyezett lett Árvay Tibor a Vasárnap reggel című újságban megjelent cikkével.

3. helyezett lett Balogh Ágnes, a Magyar Televízió Ablak című műsorában leadott riportjával.

Különdíjat kapott Fazekas Erzsébet, akinek díjazott cikke a HáziPatika.com-on jelent meg.

A pályázatot a Roche Magyarország támogatta.

A HáziPatika.com gratulál a nyerteseknek!

Kéky Kira

2010.02.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések