Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nincs kezelhetetlen fájdalom

kategória: Fájdalomcsillapítás

A fájdalom kellemetlen társa sokak életének: világszerte minden hetedik ember küzd valamilyen krónikus fájdalommal. Legtöbben vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal próbálják elviselhetőbbé tenni, több-kevesebb sikerrel. Szakemberek úgy vélik, a fájdalom csillapításának titka az, hogy mindig a megfelelő hatóanyagú gyógyszert kell bevenni, ebben segítségünkre lehet kezelőorvosunk vagy az alábbi összefoglalás.

Talán a leggyakoribb típusú fájdalom a fejfájás, amelynek hátterében a kiszáradástól kezdve a feszültségig sok minden állhat. Legjobb megoldás az acetilszalicilsav, a paracetamol és az ibuprofen, migrén esetén pedig előbbi kettő és a koffein együtt működik a leghatásosabban. Folyadékkal és B-vitaminnal is kezelhető a probléma. Súlyosabb esetben pedig a masszázs, az akupunktúra, a meditáció vagy a jóga is bevethető.

Szintén sokakat érint a fogfájás kérdése. Arra a paracetamol vagy a kodein jelenthet megoldást. A látszólag ok nélküli fog- vagy állkapocsidegi fájdalomra pedig egy receptre felírható epilepszia elleni szer.

Csak nőket érintő gond a menstruációs fájdalom. Ha igen erős, mindenképp orvoshoz kell fordulni, enyhe esetben azonban a paracetamol is segít. Van, akinél az jelent megoldást, ha olyan fogamzásgátlót szed, amely megszünteti a ciklust, így a fájdalom is elmúlik.

A sok ülőmunka eredményeként a hátfájás is többeket érintő kérdés, ebben az esetben a fájdalmat és a gyulladást legjobban ibuprofennel csökkenthetjük. De a mozgás, a fizikoterápia, a pilates vagy a jóga is hatékony segítséget nyújthat, az izmok ellazításában pedig a magnézium segít.

Kimutatások szerint a nyak- és vállfájdalom a népesség 35 százalékát érinti, hátterében legtöbbször a nem megfelelő ülést találjuk. Felületi fájdalomra hatásos lehet az ibuprofen gél vagy a naproxen, intenzívebb fájdalom esetén pedig valamilyen szintetikus opiáttartalmú fájdalomcsillapító. Ám ilyen esetekben sokat segít egy kényelmes szék, a számítógép szemmagasságban történő elhelyezése, valamint a napi testmozgás is.

Az izületi gyulladással járó fájdalomra ibuprofen javasolt. A diklofenák erősebb, de csak receptre kapható. Súlyosabb esetben egy infliximab nevű gyógyszert is be szoktak vetni, amely az immunrendszer befolyásolásával csökkenti a gyulladást.

Előfordul olyan eset is, amikor valaki ismeretlen okból az egész testében érez fájdalmat, ez az úgynevezett fibromyalgia. A naproxen, valamint a paracetamol és a kodein keveréke segíthet, ennél még hatásosabb a tramadol és a tapentadol. Bizonyos esetekben valamilyen antidepresszáns is használhat, de megfelelő terápia és a meditáció is segíthet.

2013.01.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések