Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Minden cukorbeteg háta mögé elbújt egy másik

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyógyszerészet, Koleszterin, Magas vérnyomás

Világszerte körülbelül 246 millió cukorbeteg ember él, de egészségügyi ellátást csak minden második kap. Orvosi szempontból tehát minden egyes kezelt páciens mögött áll egy kezeletlen is. Magyarországon több mint félmillióan élnek diabéteszesként.


A WHO becslése szerint 2025-re Magyarországon minden tizedik embert érinteni fog a betegség, tehát megduplázódik a betegek száma - hívták fel a figyelmet azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a Novo Nordisk Changing Diabetes Barométer elnevezésű nemzetközi kezdeményezését.

Világviszonylatban 2025-re nem duplázódik meg a betegek száma, de ez csak annak köszönhető - mondta el - újságírói kérdésre - dr. Madácsy László, hogy az afrikai országokban a szegénység miatt szó sem lehet arról, hogy elhízott lenne a népesség. Épp ezért Európa, az Egyesült Államok és Kanada van veszélyben. A diabéteszesek száma a világban jelenleg 246 millióra tehető, 2025-re pedig "csak" 380 millióra növekedik majd az érintettek száma.

A Changing Diabetes nevű világméretű kezdeményezéséhez most Magyarország is csatlakozik, elsőként a hazai adatok begyűjtésével és publikálásával végeztek, a következő lépés a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos gondolkodás megváltoztatása lesz.

Lise Kingo, az életre hívó gyógyszercég alelnöke köszöntőjében üdvözölte, hogy a program kapcsán már 22 országban dolgozták fel a betegség jellemzőit és hatásait.

Dr. Winkler Gábor azt emelte ki tájékoztatójában, hogy nemrég kockázat alapú diabétesz szűrést vezettek be több háziorvos bevonásával, a protokoll szerint a közepes, illetve nagy kockázatú betegeket szűrik. A betegség a metabolikus szindróma által érintettek között a leggyakoribb, tehát az elhízott, magas vérnyomású, kóros zsíranyagcsere-értékekkel rendelkező embereknél.

A gyermekkori cukorbetegségről is szót ejtve a szakemberek elmondták, hogy egyre nő a 2-es típusú diabéteszesek száma. A gyermekkori cukorbetegségről szólva pedig dr. Madácsy László hozzátette, hogy itt az esetszám emelkedése körülbelül 5 százalék, a diabétesz ezen fajtája életre szóló teher, megelőzése még csak tudományos érdeklődés tárgya, eredmény egyelőre nincs.

A most közzétett tanulmány kiemeli, hogy a cukorbetegeknél megnő az olyan súlyos szövődmények kockázata, mint a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség, a vakság vagy a lábon kialakuló fekély, mely akár a végtag amputációjához is vezethet.

A fel nem ismert, elhanyagolt, rosszul kezelt diabétesz miatt Magyarországon minden nap 2 cukorbeteg ember elveszíti a látását, és cukorbetegség miatti szövődményként naponta 7 diabéteszes betegnél végeznek végtag-amputációt.

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy hatékony megelőző stratégiával, életmódváltással, helyes táplálkozással és gyakori testmozgással csökkenthető a diabétesz terjedésének mértéke. Korai felismeréssel és hatékony kezeléssel elérhető, hogy a cukorbetegek a betegségükkel együtt is teljes életet éljenek, minél több legyen a szövődmények nélküli, aktívan töltött évek száma.

Kéky Kira

2008.11.06 16:00:32

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések